U Cetinju, Mojkovcu i Petnjici će se glasati 5. decembra

Dio parlamentarne većine povukao je predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nakon što poslanici GP URA nisu podržali amandmane kojima bi se omogućilo ukidanje odluke o raspisivanju izbora

32953 pregleda 53 komentar(a)
Bez saglasnosti o odlaganju izbora: sa sjednice, Foto: Skupstina
Bez saglasnosti o odlaganju izbora: sa sjednice, Foto: Skupstina

Skupština Crne Gore nije izglasala izmjene zakona na osnovu kojih se od predsjednika države Mila Đukanovića očekivalo da odloži lokalne izbore u tri opštine, kako bi oni bili održani na proljeće 2022. sa ostalim opštinskim izborima.

Najavio da neće mijenjati odluku: Đukanović
Najavio da neće mijenjati odluku: Đukanovićfoto: Luka Zeković

Dio parlamentarne većine povukao je predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nakon što poslanici GP URA nisu podržali amandmane kojima bi se omogućilo ukidanje odluke o raspisivanju izbora.

U pitanju su Cetinje, Mojkovac i Petnjica, gdje će se glasati 5. decembra.

Opozicija se protivila namjeri vladajuće većine, a Đukanović je ranije rekao da neće odložiti glasanje. Iz Evropske komisije su sugerisali da se kompromis o ovom pitanju donese na Odboru za izborno zakonodavstvo, što se nije desilo zbog oprečnih stavova.

Nakon što poslanici URE večeras na plenarnoj sjednici nisu podržali dva amandmana poslanika SNP-a Dragana Ivanovića, uslijedile su konsultacije potpisnika predloga zakona - na zahtjev predsjednika kluba poslanika DF-a Slavena Radunovića.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Skupština odbila amandmane SNP-a, URA bila uzdržana

On je nakon toga saopštio da predlagači nemaju zajednički stav o tome. Inicijativu za dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su ranije poslanici Momo Koprivica (Demokrate), Slaven Radunović, Branko Radulović (PzP), Dragan Ivanović (SNP) i Miloš Konatar (URA).

”Nas četvoro je da se povuče, a (Miloš) Konatar (URA) je za to da ostane u proceduri. Ukoliko bismo večeras izglasali ovaj zakon bez ovih amandmana, moglo bi da se desi da ukoliko (Milo) Đukanović ne bude htio da upodobi novu odluku novom zakonu, URA izađe na izbore i pored toga što smo glasali zajedno za zakon, dok mi ostali ne bi mogli preći preko toga da smo glasali za taj zakon o odlaganju i kad je Đukanović odbio, da mi onda izađemo na izbore”.

URA podržala glasanje o zakonu, ali ne i amandmane: Vladimir Martinoviić i Miloš Konatar
URA podržala glasanje o zakonu, ali ne i amandmane: Vladimir Martinoviić i Miloš Konatarfoto: Boris Pejović

Zato je, kako je rekao, bolje da se zakon povuče iz procedure i da se izađe u predviđenim terminima na izbore, jer bi u suprotnom morali da bojkotuju izbore koji bi dobili legitimitet jer bi makar jedna stranka iz vlasti izašla na izbore. Istakao je da Konatar nije mogao da mu obeća da URA neće izaći na izbore koje Đukanović ne bi htio da odloži.

Konatar je kazao da među pet predlagača zakon postoje različita viđenja, te da je on pri stavu da treba da izglasaju izmjene ovog zakona i da se napravi prvi korak da svi izbori budu održani u jednom danu.

”Ukoliko i predsjednik države želi da krši zakon koji bi mi donijeli, to mi ne možemo spriječiti”.

Prvim amandmanom je Ivanović tražio da odluka predsjednika od 12. septembra o raspisivanju izbora na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prestaje da važi ukoliko je on u predviđenom roku ne uskladi sa odredbom predloženog Zakona o lokalnoj samoupravi koja predviđa da se prvi naredni izbori za te tri SO održe uporedo sa ostalim lokalnim izborima 2022. godine.

Drugim amandmanom SNP-a tražio je da narednog dana od dana donošenja odluke predsjednika Crne Gore o usklađivanju sa odredbom koja predviđa održavanje izbora u tri opštine za narednu godinu, opštinske izborne komisije Mojkovac, Petnjica i Cetinje, postupajući po službenoj dužnosti, donesu odluku kojom će odrediti da se prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora, raspisanih za 05. decembar 2021. godine i da sve do tada preduzete izborne radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike u te tri SO ostaju na pravnoj snazi.

Predlogom zakona koji je povučen, bilo jebpredviđeno da je predsjednik države Milo Đukanović dužan da Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u SO Mojkovac, Petnjica i Cetinje od 14. septembra 2021. godine, uskladi sa ovim zakonom, narednog dana od njegovog stupanja na snagu.

Đukanović je prije tri dana na Cetinju rekao da neće odložiti lokalne izbore, navodeći da su predizborne radnje već počele i da Skupština pokušajima da odloži te izbore opstruira demokratiju.

Poslanici opozicije su ocijenili da je predlog zakona suprotan Ustavu i da je politički, jer se parlamentarna većina plaši rezultata izbora u ove tri lokalne samouprave. Smatraju da se ovo pitanje rješava Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini ili nekim leks specijalisom. Obrazlažući predlog dopuna Zakona, Momo Koprivica (Demokrate) je rekao da je država konstantno u izbornim kampanjama i tenzijama od uvođenja višestranačja.

”Upravo je ovaj zakon o objedinjavanju lokalnih izbora način da se prekine ta višedecenijska praksa i neodgovornost, da se konačno politika do kraja usmjeri na ono što su interesi građana”, kazao je Koprivica.

Istakao je da je ovo i način da se građanima vrati ustavno pravo da slobodno biraju i određuju političke tokove u zemlji, kao i način da se smanje troškovi izbornih procesa.

Jovan Vučurović (DF) je rekao da predsjednik mora da ispoštuje šta kaže Skupština i zakon, “iako nije sklon poštovanju zakona”. Istakao je da se najviše brinu da li se odlaganjem izbora ruši pravni poredak države, oni koji su zakon godinama kršili.Posalnici DF-a jučle su prekinuli bojkot i pojavili se u Skupštini koju su bojkotovali od juna, nakon razrješenja ministra pravde i usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Danijel Živković (DPS) kazao je da mu dopune ovog zakona najviše liče na pokušaj “davanja vazduha vladajućoj većini da nekako napravi još jedan bajpas ili pokušaj prespajanja onoga što se više ne može prespojiti”.

Istakao je da ovim potezom vlast želi da ugrozi rad Odbora za izborno zakonodavstvo, te da će zbog toga snositi posljedice.

Šef Poslaničkog kluba “Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović (Demokrate) rekao je da kada je u pitanju “politički bajpas”, onda je očigledno da je Đukanović prošle godine u Tivtu “prespojio najmanje dva politička bajpasa, a doživio četiri infarkta”.

”Veliki i česti broj lokalnih izbora odgovara samo onim partijama koje nemaju politiku, a imaju kriminalce i pare”, rekao je Bogdanović.

Ivan Brajović (SD) je rekao da predlog treba povući, jer je neistina da se njime omogućava objedinjavanje izbora i da međunarodna zajednica podržava ovakav zakon.

Branko Radulović (PzP) rekao je da je uporište za donošenje zakona i predlog Evropske komisije da se izbori moraju objediniti.

”Mnogo ružnog ste napravili u prethodnih 30 godina. I vi hoćete, prije svega, izbore zbog toga. Đukanović to hoće, prije svega”, kazao je Radulović.

Ervin Ibrahimović (BS) je rekao da predlog zakona oslikava trenutnu političku situaciju koja nije dobra i koja poziva na što hitniji dijalog i da je njegova partija za objedinjavanje izbora, ali ne na jednostran način.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) poručila je građanima na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu da će se izbori održati 5. decembra i da se oko toga “ne sekiraju”.

Istakla je da su predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi suprotne Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Šef Kluba poslanika “Crno na bijelo”, Miloš Konatar, rekao je da je objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu, svake četiri godine standard demokratije i evropski standard, što parlamentarna većina ovim izmjenama pokušava da ostvari. Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) je ocijenila da je ovo najbolje rješenje za mir u Crnoj Gori i za spuštanje tenzija.

Predrag Sekulić (DPS) je rekao da zakon može imati retroaktivno dejstvo ako to zahtijeva javni interes.

Koprivica je u završnoj riječi naveo da se ničije pravo ne dovodi u pitanje, a da je javni interes utvrđen u postupku donošenja zakona.

Ivanović bez imuniteta u postupku SDT-a

Skupština je glasovima parlamentarne većine i dijela opozicije skinula imunitet poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću. Za to je glasalo 57 poslanika, dok je jedan bio protiv.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

Petru Ivanoviću skinut imunitet

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Ivanovića da je kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom 2015. do aprila 2016. nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu od preko 30 hiljada eura, tokom dodjele sredstava iz Abu Dabi fonda.

Skupština nije skinula imunitet poslaniku Demokrata Draganu Krapoviću protiv kojeg je SDT formiralo predmet u vezi sa tim da je izdavao naredbe i uputstva, i podstrekavao šefove budvanskih komunalaca i vatrogasaca da vozilima blokiraju saobraćajnice “radi izazivanja nereda i suprotstavljanja policiji” prilikom prošlogodišnje političke krize u toj opštini.

Imunitet nije skinut poslanicima Pokreta za promjene Vladanu Raičeviću, Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Milunu Zogoviću, kao ni poslanici Demokrata Zdenki Popović. Protiv su glasali svi poslanici parlamentarne većine.

Tokom rasprave o predlogu, Ivanović je pozvao kolege da mu uskrate imunitet.

Bonus video: