Keković: Poslodavci već tjeraju zaposlene da zaključe aneks sa punog na nepuno radno vrijeme i izbjegnu povećanje zarada

"Ukoliko bi se dešavale određene zloupotrebe, jasno je ko mora da reaguje. Isto tako bi se moglo pričati o zloupotrebi bolovanja, koji je u Crnoj Gori prisutno godinama", kazao je Lazović

12072 pregleda 23 komentar(a)
Keković, Foto: Printscreen YouTube
Keković, Foto: Printscreen YouTube

Iako plan “Evropa sad” načelno podržavaju i zaposleni i poslodavci za mnoge od njih i dalje ostaju nedoumice kako će on biti sproveden u praksi, pa neki poslodavci već sada pokušavaju da iskoriste te nedorečenosti i izbjegnu povećanje zarada svojim zaposlenima, rekao je u Bojana jutra generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

On je kazao da sve češće dobijaju takve dojave od radnika. Sa druge strane iz Unije poslodavaca poručuju da je na državi da pooštri kontrole kako se to ne bi dešavalo.

"One manipulacije koje se već sada dešavaju, a to je pokušaj poslodavaca da natjera ljude da zaključuju aneks ugovora sa punog na nepuno radno vrijeme, čim u potpunosti, zavisno od toga koliko sati su predvidjeli tog nepunog radnog vremena, a mogu da predvide 10 sati radnog vremena, a standard je 40, srazmjerno tome će opasti prava tog radnika. Postoje mnogi mehanizmi kako da se to spriječi", istakao je Keković.

Iz USCG smatraju da se eventualnim zloupotrebama mora baviti inspekcija.

"Mi smo svoj stav rekli, vjerujemo da će se plan implementirati onkako kako je rečeno. Ukoliko bi se dešavale određene zloupotrebe, jasno je ko mora da reaguje. Isto tako bi se moglo pričati o zloupotrebi bolovanja, koji je u Crnoj Gori prisutno godinama, gdje bi svakako ono što su pravila "Maršalovog plana" stimulisali nekoga ko tako vidi svoj radni odnos, ko zloupotrebljava bolovanje da to radi u još jačem kapacitetu. U tom dijelu možemo pričati o nekim mogućim zlupotrebama i ja bih volio da se time bave ljudi koji su za to plaćeni za to", naveo je Filip Lazović.

Bonus video: