MANS: Katnić od posla sa Glosarijem “zaradio” 30.000 eura, porez nije plaćen

Katnić taj posao nikada nije prijavio nadležnim institucijama, a podaci do kojih je došao MANS pokazuju da nije platio ni porez na dobit koju je ostvario u toj transakciji

29767 pregleda 52 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević

Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkrio je dokumentaciju koja potvrđuje da je podgorička kompanija “Glosarij” za najmanje 30 hiljada eura preplatila stan koji je 2009. godine kupila od sadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića. Katnić ovaj posao nikada nije prijavio nadležnim institucijama, a podaci do kojih je došao MANS pokazuju da nije platio ni porez na dobit koju je ostvario u toj transakciji.

MANS je ranije saopštio da je Milivoje Katnić je u julu 2009. godine za 67.800 eura kupio stan od 54 metra kvadratna u podgoričkom naselju “Novi grad” u ulici Vasa Raičkovića.

Svega nekoliko mjeseci nakon toga, Katnić je taj stan prodao podgoričkoj kompaniji “Glosarij” za 96.000 hiljada eura.

Međutim, u imovinskom kartonu Milivoja Katnića, koji je u to vrijeme bio sudija Apelacionog suda, nema podataka o ovim transakcijama. Ugovor o prodaji stana, Katnić je potpisao sa tadašnjim vlasnikom "Glosarija", Vladimirom Vujovićem.

Gostujući u emisiji “Načisto” početkom oktobra, Katnić je povećanje vrijednosti stana od blizu 30 hiljada eura koja se desila u svega nekoliko mjeseci pravdao ulaganjima u rekonstrukciju ,naglasivsi da, ako toliko ne bude vrijedio danas, onda je “je to nešto što mu je kum poklonio”.

Da je spornih 30 hiljada eura zapravo poklonjeno Katniću, potvrđuje ugovor kojim je kompanija “Glosarij” dalje preprodala stan koji je od njega kupila . Naime, sredinom 2014. godine, na račun te kompanije je uplaćeno 60 hijada eura na ime kupovine stana koji je nekada pripadao Milivoju Katniću. Kupac tog stana je bio Vladimir Vujović, sada kao fizičko lice.

Zarada koju je Katnić na ovaj način ostvario predstavlja oporezivi dobitak koji je morao biti prijavljen nadležnom poreskom organu.

U odgovoru na slobodan pristup informacijama koji je uputio MANS, iz Uprave prihoda i carina su objasnili da u njihovom sistemu nema informacije da je Milivoje Katnić ikada platio ovaj porez.

Iz MANS-a ističu da podaci do kojih su došli dodatno diskredituju Katnića i njegovu sposobnost da se bavi visokom korupcijom i javnim funkcionerima koji, poput njega, pokušavaju da sakriju imovinu:

"Podaci koje smo prezentovali pokazuju iz čega Milivoje Katnić crpi motivaciju za neprocesuiranje visokih javnih funkcionera, naročito kada su u pitanju slučajevi nezakonitog bogaćenja i skrivanja imovine. Mi nažalost imamo situaciju da glavni specijalni tužilac ne umije ili ne želi da objasni zašto mu jedna privatna kompanija praktično poklonila 30.000 eura, što bu svakoj iole razvijenoj zemlji značilo ostavku takvog tužioca. U situaciji kada i sam specijalni tužilac krši zakon i svoju imovinu krije od javnosti i nadležnih organa, teško je očekivati da se te adrese dobijemo bilo kakve rezultate u borbi protiv visoke korupcije i da novac uzet od građana bude vraćen u budžet", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

MANS je i ranije optuživao Katnića za pristrasnost u vođenju istraga koje su se odnosile na sam vrh političke elite, uključujući i najnoviju istragu o Pandora papirima, u kojoj se pominju imena predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina. Iz MANS-a najavljuju da će već naredne sedmice uputiti zvaničnu inicijativu Agenciji za sprečavanje korupcije jer, kako navode, ta institucija još nije reagovala po službenoj dužnosti na prve informacije o poslu između Katnića i firme "Glosarij" koje su objavljene prije više od mjesec.

Bonus video: