Čoković: Pekari da odustanu od povećanja cijene hljeba, zarađuje se dovoljno, uprkos poskupljenju brašna

Čoković ističe da bi uvećane cijene hljeba ugrozilo stanard građana i da pekari imaju veće probleme od cijene njihovog osnovnog proizvoda

32287 pregleda 85 komentar(a)
Čoković, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Čoković, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Odluka Vlade o ograničenju maloprodajne cijene vekne bijelog hljeba na 50 odnosno 40 centi važi do Nove godine a realni su izgledi da i ova osnovna životna namirnica poskupi.

To se da zaključiti na osnovu dosadašnjih stavova proizvođača, trgovaca i Vladinih predstavnika.

Ipak, bjelopoljski proizvođač hljeba, Šefko Čoković, poziva pekare da kao i on odustanu od podizanja cijene hljeba jer, kako tvrdi, zarađuje se sasvim dovoljno, uprkos poskupljenju brašna.

Čoković je kategoričan da cijena hljeba ne bi trebala da se povećava, iako je brašno poskupilo.

On objašnjava koliko sada pekari proizvedu hljeba na 100 kilograma brašna i kako zarađuju . "42 eura je tovar brašna, tri kila soli ide na 100 kila brašna - košta 48 centi, tri kila germe šest eura, znači sve ga košta 48 i po eura, i stavi mu aditiv, što je jedan euro, 50 eura ga košta 320 hljebova, to je 155 eura, sa 50 eura, uzima 155 eura. Pa ne bi se ovolike pekare otvarale, da nije dobra marža", rekao je Čoković.

Čoković ističe da bi uvećane cijene hljeba ugrozilo stanard građana i da pekari imaju veće probleme od cijene njihovog osnovnog proizvoda. "Imam podatak da im plaćaju hljeb 33 centa, a ovi ga veliki lanci prodaju 50, 60 centi, šta je problem, problem je što su ih ucijenili, jer im prodaju veliku količinu, zato treba tražiti da se hljeb ne može kalkulativno maržirati preko pet do sedam odsto. Na cigare svi trgovci rade na tri odsto, četiri, dva posto, a na hljeb i do 100 posto", kazao je Čoković. On kaže i da u Crnoj Gori postoji 600 pekara koje sada prodaju hljeb od 500 do 600 grama za 50 centi, dok u Srbiji košta 40 centi.

"Trebamo i mi privrednici da stanemo malo na stranu građana iz razloga što će doći vrijeme kad ćemo se maržirati, država se bori hvata se za pjenu da pomogne građanima da prevaziđemo krizu, pandemija, neimaština, bolest, ljudi ne smiju da izađu iz kuće, mi im još dižemo cijene", rekao je Čoković.

Predstavnici pekarske industrije i trgovačkih lanaca tražili su od Vlade da se cijena hljeba poveća od Nove godine, jer je, kako su obrazložili, brašno poskupilo oko 40 odsto od jula, a ostale sirovine od 40 do 120 odsto.

Bonus video: