TV Vijesti: Ismailov azil dobio zbog opravdanog strah od progona

Ismailov je, uhapšen početkom oktobra po potjernici Rusije. Ruske vlasti ga terete da je u maju 2016. sa dva miliona dolara finansirao dvostruko ubistvo u Moskvi, koje je organizovao njegov brat Rafik

12027 pregleda 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Milijarder iz Azerbejdžana, Telman Ismailov (65), azil je dobio zbog opravdanog strah od progona, imajući u vidu činjenicu da se u Rusiji krše osnovna ljudska prava onih osoba koje predstavljaju političke neistomišljenike.

To je, kako saznaje Televizija Vijesti, zaključilo crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje se prilikom donošenja odluke rukovodilo uglavnom izjavom koju je dao Ismailov.

Televizija Vijesti saznaje i da se MUP prilikom donošenja odluke o azilu rukovodio prevashodno cijeneći ličnost podnosioca zahtjeva, njegovo političko mišljenje, motive njegovog djelovanja, prirodu i motive sudskog gonjenja i konačno prirodu zakona na kojem se zasniva gonjenje.

MUP je tako u obzir uzeo tvrdnje milijardera koji između kaže da je izložen neosnovanim optužbama, koje ničim nisu potkrijepljene, osim besmislenim izjavama pojedinih osoba.

Ismailov je, uhapšen početkom oktobra po potjernici Rusije. Ruske vlasti ga terete da je u maju 2016. sa dva miliona dolara finansirao dvostruko ubistvo u Moskvi, koje je organizovao njegov brat Rafik.

On se u zahtjevu za azil osvrnuo i na ove optužbe. Tvrdi da rusko tužilaštvo i sudovi, nijesu dozvolili suočavanje njega i svjedoka koji ga optužuje za zločin. Ističe i da je u cilju dokazivanja svoje nevinosti predlagao da se on i svjedok poligrafski ispitaju, što svjedok nije prihvatio.

Ismailov je iz istražnog zatvora pušten 22. oktobra, nakon što je prethodno dobio azil. Odluku je donio sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović.

U sudskom obrazloženju piše da je MUP okrivljenom dao međunarodnu zaštitu zbog postojanja progona u zemlji koja ga potražuje, po osnovu političkog mišljenja. Obrazloženo je i da se onaj kome odobre azil ne može protjerati, odnosno da je odobreni azil apsolutna smetnja za ekstradiciju. Ipak na odluku MUP-a žalba se može uputiti Upravnom sudu, zbog čega se odluka ne može smatrati i konačnom.

Rusko tužilaštvo je zatražilo od vlasti Crne Gore da poništi odluku o azilu.

Tužilaštvo je, objavili su nedavno ruski mediji, 25. oktobra, u pismu upućenom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću izrazilo neslaganje sa stavom nadležnih organa Crne Gore prema Ismail ovu I zatražilo da se poništi rješenje o davanju azila.

Bonus video: