Krgović: Alkohol tradicionalno zastupljen u Crnoj Gori, ne bije ga loš glas... Problem je u toj prihvatljivosti

"Među mlađom populacijom alkohol je kod nas je to često inicijacija, tradicionalno među dječacima, u svijet odraslih. Moje iskustvo iz Hitne pomoći govori da su podjednako zastupljene djevojčice i dječaci", rekao je Krgović

19766 pregleda 63 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Alkohol nije neophodan, ali je tradicionalno zastupljen u većem dijelu Crne Gore. Alkohol je društveno prihvatljiv kod nas, vid olakšavanja socijalne komunikacije i interakcije. djeluje kao katalizator... Postanemo komunikativniji, pristupačniji, opušteniji nakon jedne čašice ili čaše, kazao je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti psihijatar dr Ivan Krgović.

Ističe da je alkohol postao najmanje problematičan za konzumaciju, ne bije ga loš glas, te da je problem u toj prihvatljivosti.

"Dočekivali su se gosti tradicionalno uz alkohol, uz kafu. Nekako je društveno prihvatljivo konzumirati alkohol, koji se svrstava u psihoaktivne supstance je jedan od najštetnijih supstanci. Toksičan je i za neurone i centralni nervni sistem, perifernu neuropatiju, može da dovede do pankreatitisa, oštećena jetre, krvnih sudova", objašnjava Krgović.

Ističe da smo učeni da postoje neke minimalne doze koje nisu štetne kao na primjer čaša vina, ali da ne postoji doza koja nije štetna.

"Među mlađom populacijom alkohol je kod nas je to često inicijacija, tradicionalno među dječacima, u svijet odraslih. Moje iskustvo iz Hitne pomoći govori da su podjednako zastupljene djevojčice i dječaci", rekao je Krgović.

Dodaje da je, dok je radio u Hitnoj pomoći, vidio dosta slučajeva akutnog opijanja.

"Kada se djeca prvi put susretnu s tim stanjem i prepadnu se obično dovedu prijatelja u prostorije Hitne. Tokom praznika ti slučajevi su prilično česti, a posebno su kritične velike slave, koje slavi veći broj naše populacije..."

Navodi da treba da promijenimo stavove prema alkoholu.

"Nema doze koja nije štetna. U adolescenciji dolazi češće do saobraćajnih udesa, do povećanja broja smrtnih slučajeva, utopljavanje, seksualnog zlostavljanja.. Alkohol nas potencijalno dovodi u rizične situacije", objašnjava Krgović.

Zaključuje da su alkoholu skloniji ljudi koji imaju anksioznost, depresiju i na taj način indirektno se samomediciraju, pokušavaju sebi da pomognu a ulaze dublje u problem.

Bonus video: