Lekić: U prethodnoj godini zabilježeno oko 3.200 novih dijagnoza karcinoma

"Mi nikada ne govorimo o izliječenju, mi govorimo najčešće o petogodišnjem ili desetogodišnjem preživljavanju, tako je zapravu u onkološkoj zajednici uopšte"

8605 pregleda 4 komentar(a)

U prethodnoj godini bilo je oko 3.200 novootkrivenih malignih bolesti od čega nešto više kod muškaraca.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti povodom Svjetskog dana borbe protiv raka kazala onkološkinja Sanja Lekić.

Ističe da nema preciznih podataka koliko je slučajeva karcinoma otkriveno u posljednjih desetak godina, jer su zadnji podaci Instituta za javno zdravlje odnosno njihovog registra za rak iz 2013. godine.

"I sami pacijenti su možda zanemarivali neke svoje simptome iz straha da se u zdravstvenoj ustanovi dodatno ne izlože riziku od infekcije, pa su se možda malo kasnije javili nego što bi to inače uradili", kaže Lekić.

Dodaje da je izliječenje vrlo osjetljiva tema u onkologiji.

"Mi nikada ne govorimo o izliječenju, mi govorimo najčešće o petogodišnjem ili desetogodišnjem preživljavanju, tako je zapravu u onkološkoj zajednici uopšte".

Dodaje da su skrining programi investicija za budućnost, i da ćemo za desetak godina osjetiti da možda imamo veći broj pacijenata

"Ali sa druge strane imamo benefit, otkrili smo ih u ranoj fazi jer da nisu otkriveni putem skrininga bili bi u nekom drugom stadijumu koji je teži za liječenje. Mi znamo da su maligne bolesti druge po učestalosti hronične nezarazne bolesti nakon kardiovaskularnih bolesti i za očekivati je da je to tako i u Crnoj Gori", rekla je Lekić.

Bonus video: