Pandemija donijela nastavnicim nove izazove, kriza u obrazovanju postojala i prije pandemije

PISA rezultati iz 2018. godine pokazuju da djeca zaostaju nekih godinu i po dana u smislu školskog postignuća u odnosu na djecu iz Evropskih zemalja, što znači da je obrazovni sistem tu djecu iznevjerio

2571 pregleda 2 komentar(a)

Nastavnici su nosioci obrazovnog procesa i od svih segmenata koji čine jedan obrazovni sistem nastavnici, odnosno kvalitet nastave i odnos između nastavnika i učenika ima najveći uticaj na postignuće djeteta, kazala je Maja Lalić Kovačević iz UNICEFA.

Ona je gostujući u Bojama jutra na TV VIjesti istakla da da bi djeca zaista učila i napredovala, nastavnici moraju da imaju sve uslove da svoj posao obavljaju kvalitetno.

"To znači da treba da steknu jako dobro obrazovanje na svojim studijama, da treba da imaju podršku kroz profesionalni razvoj, da imaju potrebnu opremu i materijal i naravno da budu adekvatno nagrađeni", rekla je Lalić Kovačević.

Smatra da je pandemija donijela nove izazove i situaciju kada nastavnici zapravo treba da pruže podršku djeci da nadoknade propušteno gradivo, da nadomjeste neke nedostatke i u socijalnom i u emocionalnom razvoju zbog duge zatvorenosti škole.

"Mi smo se našli u situaciji da se već prošle godine smanji budžet za obrazovni sistem u dijelu koji se odnosi na obuku nastavnika"

Navodi da je postojala ozbiljna kriza u obrazovanju i prije pandemije, a PISA rezultati iz 2018. godine pokazuju da naša djeca zaostaju nekih godinu i po dana u smislu školskog postignuća u odnosu na djecu iz Evropskih zemalja, što znači da je obrazovni sistem tu djecu iznevjerio.

Predstavnik Sindikata prosvjetnih radnika Radomir Božović da kao neko ko radi više od 20 godina u učionici, ni ranije nije bio zadovoljan kvalitetom i sistemom obrazovanja.

"Pandemija nije nam doprinjela kvalitetu obrazovanja, međutim ja nisam toliko pesimističan i rekao bih da na kratke staze nas pandemija neće ugroziti ali već ako bi se produžilo i na sledeću školsku godinu i ako bi ovu završili na ovaj način možda to i ostavi određene posledice", rekao je Božović.

Kada je riječ o trajanju časova, smatra da je čas od 30 minuta nužno zlo, ali to su preporuke epidemiologa.

"Mi da se pitamo taj čas nikada ne bi trajao 30 minuta nego 45 minuta, kao što je praksa kroz vijekove pokazala da je to optimalno i za djecu i za nastavnike, tako da ostaviće traga", poručio je Božović.

Bonus video: