Begović: Zavod za medicinu sporta trebalo bi da bude uspostavljen tokom godine

U njegovoj nadležnosti biće opšti i specifični pregledi sportista i sportskih radnika, kao i naučno-istraživačkom djelatnošću na nivou analize školske populacije

4113 pregleda 6 komentar(a)

U blizini Siti kvarta gradi se nova zdravstvena ustanova u okviru koje će biti i prostor opredijeljen za Zavod za medicinu sporta, koji bi, kako je rečeno na sastanku sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, trebalo da bude uspostavljen u toku godine, rekao je u Bojama jutra na TV VIjesti v.d. direktora Uprave za sport Marko Begović.

Zakonom iz 2018. godine predviđeno je osnivanje Zavoda za medicinu sporta i data je određena dinamika koja, kako kaže Begović, nije ispoštovana.

"Paralela sa tim je i sistem antidopinga odnosno formiranje nacionalne antidoping komisije koja je nažalost bila naša obaveza i od 2015. godine do dan danas nije stupila na snagu. Stupanjem na poziciju ubrzo sam ove procese. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja dogovorena je određena dinamika", rekao je Begović.

U nadležnosti Zavoda biće opšti i specifični pregledi sportista i sportskih radnika u Crnoj Gori.

"Takođe baviće se naučno-istraživačkom djelatnošću na nivou analize školske populacije. Zavod će da standardizuje način dijagnostike sportista, postojaće opšti i specifični zdravstveni pregledi u odnosu na grane sporta i na taj način će se obezbijediti onaj željeni standard kao u svakoj zemlji u regionu i u Evropi", objasnio je Begović.

Kada je riječ o sufinansiranju dijela članarine u određenim sportovima, Begović navodi da je to još jedna odredba koja nije sprovođena do sada.

"Krenuli smo u početnu fazu prikupljanja podataka od nacionalnih sportskih saveza iz prioritetne grupe sportova a to su prvenstveno košarka, vaterpolo, fudbal, atletika, rukomet, odbojka i ubrzo krećemo sa javnim pozivom. Fokus će biti na sjever, zato što podaci pokazuju da su uslovi, sadržaj i aktivnosti za najmlađe na sjeveru Crne Gore jako limitirani i želimo ovim da iskoračimo, da obezbijedimo makar jedan dio sportsko organizovanih fizičkih aktivnosti besplatno za naše najmlađe građane na sjeveru Crne Gore", poručio je Begović.

Bonus video: