"Crna Gora potencijalno može da izgubi petinu prihoda od turizma zbog rata u Ukrajini"

Prema podacima iz 2021. Crnu Goru posjetilo 136.000 turista iz Ukrajine i oko 108.000 turista iz Rusije, što je značajan udio u turističkom prometu- Poslednje nedjelje februara prijavljeno 2.200 posjetilaca iz ovih država

10221 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)

Rat u Ukrajini će na predstojeću turističku sezonu uticati drastično, Crna Gora može potencijalno da izgubi petinu prihoda od turizma, ocijenila je u Bojama jutra Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke agencije (NTO).

Navodi da je prema podacima iz 2021. Crnu Goru posjetilo 136.000 turista iz Ukrajine i oko 108.000 turista iz Rusije, što je značajan udio u turističkom prometu.

"Okvirno, oni su činili zajedno oko 15 odsto broja dolazaka, odnosno 20 odsto broja noćenja, što znači da oni ostaju malo duže od prosjeka. Ono što je još bitno naglasiti jeste da su gosti iz Ukrajine bili na trećem mjestu po broju dolazaka, odmah iza gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a gosti iz Rusije na četvrtom mjestu, tako da gubimo potencijalne goste koji su nam među prvih pet najbrojnijih gostiju", rekla je Tripković Marković.

Ističe da procjenjuju da Crna Gora može potencijalno da izgubi petinu prihoda od turizma. "Mi smo sagledali podatke od lokalnih turističkih organizacija i prema njihovim podacima trenutno je oko 3.000 gostiju iz Rusije i Ukrajine, od čega je najviše u Budvi, oko 1.200. Ostali su raspoređeni uglavnom u primorskim opštinama, Bar, Herceg Novi i Tivat... Uzeli smo i podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova i u periodu od zadnje sedmice februara, od 21. do 28. februara prijavljeno je nekih 2.200 ljudi iz Rusije i Ukrajine", rekla je Tripković Marković.

Smatra da će biti teško nadomjestiti nedostatak ruskih i ukrajinskih turista, ali da je NTO odmah nakon završene glavne ljetnje sezone krenula sa aktivnostima i pristupila Strategiji diverzifikacije tržišta i maksimalne fleksibilnosti kad su tržišta u pitanju.

"Fokusirali smo se na ona tržišta koja su nam pored ranije navedenih najbrojnija, a to su tržišta Zapadne Evrope. Međutim, i pored toga pokušali smo da otvorimo još neka nova tržišta", rekla je Tripković Marković.

Bonus video: