Burdžović: Imamo naučene strahove koje su nam prethodne generacije predale, pa reagujemo osjetljivije nego drugi

"Problematika je što ne postoji povjerenje u one koji vode državu. Jedini prostor djelovanja našeg društva iz zajednice u ovakvim kriznim situacijama trebaju da budu Vlada, odnosno oni koji rukovode državom, i da nađu način kako da svoje stanovništvo dovedu u stanje mira", rekla je Burdžović

1202 pregleda 0 komentar(a)

Problematično je što imamo ono naše takozvano "kolektivno nesvjesno" u kojem mnogo godina unazad, možda decenija i stoljeća imamo "naučene strahove" koje nam je iskstvo prethodnih generacija predalo u genetskom materijalu, pa naša zajednica reaguje možda i osjetljivije nego neki drugi.

To je u Bojama jutra na TV Vijesti kazala psihijatrica dr Maida Burdžović.

Ona ističe da je panika evidentna na svakom polju, u svim generacijama koje se suočavaju sa ovako svakodnevicom.

"Problematika je što ne postoji povjerenje u one koji vode državu. Jedini prostor djelovanja našeg društva iz zajednice u ovakvim kriznim situacijama trebaju da budu Vlada, odnosno oni koji rukovode državom, i da nađu način kako da svoje stanovništvo dovedu u stanje mira gdje panikom neće reagovati veliki broj građana kao što se dešavao ovih dana", rekla je Burdžović.

Smatra da većina ima potrebu da uveliča i prenaglasi svaku reakciju pa onda i reakciju straha, odnosno da to ide iz neke potrebe nesigurnosti samog pojedinca.

"Tome su dodatno doprinjele društvene mreže i mediji kojima se brzinomsvjetlosti procesuiraju inforacije i dovljan je jedan taj koji bude u neom stanju panike da proširi takvu vijest a da ne pričamo da imamo raznih struktura ličnosti koji to rade uz raznih pobuda i da tim nekim bombastičnim porukama izazivaju paniku i strah kod većine ljudi. Kada pričamo o pojedincima to i nije toliko problematčno koliko jeste kada to urade neki od državnih funkcionera i neki ljudi od kojih se u najmanju ruku očekuje da, čak i ako je situacija zabrinjavajuća, oni nađu mehanizam kako da vladaju u kriznim situacijama i koje poteze da će povući da bi stanovništvo bilo sigurnije. Svjedoci smo da su vrlo često oni ti koji upravo zbog raznih političkih poena i zbog nekih sitnih privilegija koje na kraju dobiju se služe takvim bombastičnim izjavama što građanine obično jako plaši", rekla je Burdžović.

Bonus video: