"Roditelji djece nevakcinisane MMR-om imaju razloga za strah"

"Nakon vakcinacije MMR vakcinom nije ustanovljen apsolutno nikakav povećan rizik, niti da MMR vakcine dovode do pojave bolesti, budu okidač a kamoli uzrok autizma. Imamo brojne primjere kroz koje je dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma iako i dalje borimo bitku zbog ovih velikih dezinformacija", istakla je

7183 pregleda 7 komentar(a)

Roditelji djece nevakcinisane MMR vakcinom, koje ima puno u Crnoj Gori, u ovom trenutku imaju sve razloge za strah. Trenutno u Crnoj Gori živi 32.000 djece mlađe od 18 godina koja nisu vakcinisana ovom vakcinom, kazala je u Bojama jutra epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

"Morbili su da kažem najzaraznija zarazna bolest. To znači da jedna zaražena osoba može da zarazi veliki broj osjetljivih osoba. U literaturi ćete naći da se radi o 12 do 18 osoba, a negdje ćete naći da je to od 22 do 24 osobe, dakle osam puta je zaraznija od kovida, a vidjeli smo u protekle dvije godine kako sve to izgleda sa zaraznim bolestima", objasnila je Popović Samardžić.

Posljednji slučaj morbila u Crnoj Gori evidentiran je 2018. godine i tada je bilo 200 potvrđenih slučajeva, a još 200 sumnjivih.

Popović Samardžić ističe da su studije utvrdile da MMR ne dovodi do pojave bolesti niti autizma.

"MMR vakcina je vakcina koja je najviše izučavana i koja je najviše bila pod lupom. Urađene su čak i studije u rizičnoj populaciji, kod djece koja već imaju u porodici brata ili sestru koji žive sa bolestima iz spektra autizma i samim tim smatrate ih rizičnom populacijom, gdje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i takve osobe su se pratile. Nakon vakcinacije MMR vakcinom nije ustanovljen apsolutno nikakav povećan rizik, niti da MMR vakcine dovode do pojave bolesti, budu okidač a kamoli uzrok autizma. Imamo brojne primjere kroz koje je dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma iako i dalje borimo bitku zbog ovih velikih dezinformacija", istakla je.

Navodi da su morbili najopasniji za djecu mlađu od pet godina, a posebno rizični za djecu mlađu od dvije godine.

"Upravo iz tog razloga mi savjetujemo pravovremenu vakcinaciju koja se obavlja između 12. mjeseca života i 15. mjeseca života. Mi u Crnoj Gori imamo problem sa odlaganjem vakcinacije, dok dijete ne progovori, dok ne prohoda, što apsolutno nema nikave veze sa vakcinom", smatra Popović Samardžić.

Dodaje da virus malih boginja kod djeteta koje nije vakcinisano izaziva takozvanu imunološku amneziju, što znači da antitijela stvorena bilo infekcijom, bilo vakcinacijom protiv svih bolesti sa kojima ste se do tada sreli, drastično padaju.

"Gotovo nestaju i vi ponovo budete osjetljivi na čitav spektar raznih bolesti zbog toga je sa morbilima jako povezana ta visoka incidenca komplikacija. Simptomi kreću sa vrlo visokim temperaturama preko 40 stepeni, konjuktivitisom, postoje i vrlo česte komplikacije kao što su upale pluća, gluvoća kao posljedica upale uha..."

Epidemija morbila se trenutno registruje u Pakistanu, Indiji, Nigeriji, Jemenu, zemljama koje su pogođene ratnim zbivanjima, zbog čega je, smatra Popović Samardžić, rat u Ukrajini svojevrstan rizik za sve.

"Evropa je mala i kada su u pitanju zarazne bolesti vidjeli smo da su te granice koje nas dijele zapravo i nevidljive".

Bonus video: