Cimbaljević: Crna Gora ima druge izvore uvoza sem Srbije

Cimbaljević dodaje, da bi prema njihovim saznanjima iz Vlade Srbije, ove sedmice trebalo da bude ukinuta zabrana izvoza iz te zemlje

5857 pregleda 8 komentar(a)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas imaju sastanak sa pekarima, kazao je u Bojama jutra Miroslav Cimbaljević, diretkro Direktorata za poljoprivredu.

On je poručio da uvoz roba teče nesmetano, ali i da Crna Gora ima druge izvore sem Srbije.

Cimbaljević dodaje, da bi prema njihovim saznanjima iz Vlade Srbije, ove sedmice trebalo da bude ukinuta zabrana izvoza iz te zemlje.

Iz resornog ministarstva kažu i da se nadaju da će zbog pada cijena pšenice u Srbiji cijene brašna ostati na istom nivou.

"Privredna komora je organizovala taj sastanak. Mi smo još uvijek u fazi prikupljanjem inputa i načina da se pomogne i tom sektoru, da vidimo u kom segmentu možemo djelovati i na koji način možemo pomoći pekarskoj industriji. Ono što moram reći je da su oni u vrlo teškoj situaciji i da je ova globalna kriza prouzrokovala da bude pogođen cjelokupan sektor, kako poljoprivrede, tako i industrije. Uslijed poskupljenja cijena naftnih derivata i uslijed poskupljenja svih ostalih inputa cijena koštanja proizvoda su na značajno većem nivou", rekao je Cimbaljević.

Ističe da je ono što Ministarstvo može da obezbijedi kontinuitet u snabdijevanju brašnom u pekarskoj industriji.

"Imamo vrlo intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije i težimo da već ove nedjelje uspostavimo dogovor da protok roba između Srbije i Crne Gore teče nesmetano. Ono što je vrlo bitno i što građani Crne Gore treba da znaju je da uvoz roba teče nesmetano ali otežano i da mi imamo I druge izvore sem Srbije, a to su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i druge zemlje iz okruženja i da ćemo imati kontinuitet u snabdijevanju kako u osnovnim životnim namirnicama tako i u ostaloj robi široke potrošnje", rekao je Cimbaljević.

Dodaje da na cijenu koštanja hljeba utiču cijena brašna i cijena naftnih derivata.

"Ono na šta definitivno ne možemo uticati mi kao Ministarstvo ali možemo kroz druge institucije je oslobađanje od akcize u dijelu naftnih derivata. Ono što će preuzeti Ministarstvo poljoprivrede je da obezbijedi kako pekarima tako i svim ostalim građanima Crne Gore da imaju kontinuitet u snabdijevanju brašnom uz adekvatnu cijenu", rekao je.

Bonus video: