Joković: Finansije ponuđene SNP-u, Damjanović bi vjerovatno bio rješenje

Lider SNP-a gostujući u emisiji Načisto, na TV Vijesti, kazao da očekuje da se pitanje formiranja manjinske vlade brzo riješi, kao i da je "najgora moguća pozicija da sadašnja nesposobna Vlada nastavi da radi"

67909 pregleda 330 reakcija 140 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 31.03.2022. 21:53h
Završeno
21:43h

Joković je rekao da su i izbori rješenje i da je "najgora ova pozicija koja je sada".

"To je nepodnošljivo i za građane i za političare - velika odgovornost na svima. Vjerujem da ćemo svi napraviti iskorak, kao SNP da se nađe rješenje"

21:29h

Upitan da li Ibrahimović može sazvati sjednicu Skupštine, ukoliko to odbije Bulajić, lider SNP-a kaže: 

"Cijenim Bulajića. Vjerujem da je odgovoran čovjek i on je prošao mnoge napade i neprijatnosti... Vjerujem u jedno - da kada dođe ta inicijati da će Strahinja Bulajić dati doprinos da se iz svega ovoga izađe... Vjerujem da poštuje partijsku disciplinu, ali ne možemo dozvoliti ni ja niti bilo ko da blokiramo institucije zbog toga što nam se neko sviđa ili ne sviđa...", rekao je Joković.

Povezani članci

31. Mart 2022.

DF i Bulajić pozvali Abazovića da vrati mandat

21:25h

Joković je rekao da bi volio da se "iz ove situacije izađe što prije".

"Opredijeli smo se da učestvujemo u formiranju 43. Vlade. Vjerujemo da to nije najbolji koncept, ali u ovom trenutku treba da formiramo vladu koja će odgovoriti svim izazovima. Volio bih da svi imamo ne lične i li partijske interese nego da napravimo iskorak kao SNP u pravcu pomirenja u Crnoj Gori i u pravcu ekonomskog razvoja Crne Gore. Srećan ću biti kada fokus javnosti bude pet puta manji na politiku nego na ekonomiju".

Vladimir Joković
foto: Dušan Cicmil
21:19h

"Dogovoreno je da ova vlada traje godinu, ako pokaže dobre rezultate može da traje do 2024. godine", naveo je Joković.

21:17h

I Ministarstvo finansija je ponuđeno SNP-u, to je dogovor. Damjanović bi vjerovatno bio rješenje. Ministarstvo pravde takođe", rekao je Joković.

21:15h

Joković je kazao da od Vladinih najavljenih milijardi investicija " nije bilo ni 100 eura investicija".

21:09h

Upitan da prokomentariše optužbe na njegov račun i da li se "osjeća kao izdajnik", odgovorio je:

"Ne znam da li postoji neko u Crnoj Gori ko nije prozvan izdajnikom. Mislim da smo napravili ozbiljan iskorak ka evropskom. pomiriteljskom, građanskom konceptu Crne Gore. Na tom putu svi koji napadaju nas, ne želimo da se osvrćemo. Puno ne odgovoramo, jer znamo iz kojih poriva to dolazi. A kada neko napada nas, a napadaju nas oni koji su nastali od nas i koji su sve željeli da SNP nestane da izvrše ubistvo političko ubistvo svojih političkih roditelja - morali bi da znaju da bi poslije toga morali biti siročad. Znate kada nekoga finansiratze, školujete pomažete, edukujete i kada provire u politčki svijet, napuste i odlu od svojih političkih roditelja", rekao je Joković.

21:04h

Lider SNP-a je rekao da u ovom trenutku izbori ne bi bili najbolje rješenje.

"Nemamo institucije da organizujemo izbore, približava se turistička sezona... izgubili bi dva, tri mjeseca za raspisivanje izbora. Pa onda predizborna kampanja, i ko garantuje poslije da će se uopšte dogovoriti ako budu slični rezultati... Opet bi došli do slične pozicije, gdje opet ne bi mogli odblokirati institucije. Ako bi istekao mandat Ustavnom sudu ko bi presudio u eventualnim sporovima..."

20:57h

Joković je ponovio da misli da će Vlada biti formirana.

Upitan da li sa SDP i SD odgovorio je:

"Vidjećemo. Imamo stavove, vjerujem da će se naći rješenje za formiranje vlade. Mislimo da je najgora moguća pozicija ova sadašnja, da ova nesposobna Vlada nastavi da radi, bez sjednica, elektronski. Ova nefunkcionalnost Crnoj Gori ne donosi ništa dobro...".

20:54h

Joković je ponovio da se apsolutno zalaže da Crna Gora bude dio projekta Otvoreni Balkan, navodeći da nije u potpunosti upoznat sa tim projektom.

"Ako je u pitanju slobodan protok roba i kapitala, da slobodno uvozimo i izvozimo, da se pojednostave procedure, ja ne znam ko ne bi bio za to. Ja želim sve integracije. Mi u SNP-u gledamo široko, najgore je kada se ljudi zatvore u svoje rovove, za sve se zalažemo što bi donijelo dobro građanima Crne Gore".

20:52h

Joković je rekao i da manjinske partije treba da snose dio moralne, a ne nijedne druge odgovornosti zato što su bili dio bivšeg režima.

Na pitanje da li onda SNP treba da snovi odgovornost za dešavanja do 1998. godine, kada je SNP nastao iz DPS-a."Podsjećam da je SNP tada nastao. Osuđujem i Orlov let i Bukovicu, proganjanje liberala, Albanaca, Srba...", rekao je Joković.

20:48h

Lider SNP kazao je da u svakoj demokratski razvijenoj zemlji nacionalne stranke i predstavnici nacionalnih manjina treba da budu dio nove vlasti.

"Svi mi koji smo bili u ovoj pobjedničkoj koaliciji smo se izjasnili i prvu noć je premijer tada pozvao nacionalne manjine da budu dio vlasti. To daje građanski koncept..."

20:45h

Joković je kazao da na prošlim popisima "nije bilo dovoljno slobode".

"Treba napraviti demokratski popis gdje svako može da se izjasi kako hoće po bilo kom pitanju. SNP pravi korak ka tome da Crnoj Gori treba pomirenje. Živim za taj trenutak kada će izbori biti jedan normalan dan, kao i formiranje koalicija".

Vladimir Joković
foto: Dušan Cicmil
20:44h

Komentarišući izjavu mitropolita Joanikija "da je Crna Gora mala Ukrajina", Joković je rekao:

"Mitropolit Joanikije je ograničen na vjerska dešavanja i sa te strane to gleda. Mislim da se ta izjava odnosila na dešavanja u crkvi kad se od ruske pravoslavne crkve odvojio dio i proglašen ukrajinskom pravoslavnom crkvom. Mislim da je mitropolit u tom dijelu mislio, a ne na agresiju na Crnu Goru....".

Joković je dodao da žali za svim što se dešava u Ukrajini i da rat konačno prestane...

20:41h

Joković je rekao i da "Crkva treba politiku da ostavi političarima", te da mogu da imaju po određenim pitanjima stavove i da to niko ne spori...

20:36h

Upitan zašto SNP u prvi plan stavlja Temeljni ugovor ako žele nacionalno pomirenje i rješenje suštinskih pitanja, Joković je odgovorio da žele da se konačno riješi pitanje SPC u Crnoj Gori.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti je destabilizovao Crnu Goru. Želimo da se potpiše Temeljni ugovor i da se konačno to pitanje riješi u Crnoj Gori. Mandatar sa tim nema problema, crkva se bavi svojim, država svojim poslovima".

20:25h

Joković je pojasnio i šta SNP mora da uradi nakon što se pojavila inicijativa da bi jedna od partija (SDP ili SD) mogla da bude dio vlade...

"To mi je kao mogućnost saopštio Abazović , ali i određeni predstavnici međunarodne zajednice. Možemo da poštujemo samo odluku Glavnog odbora. Za eventualno neku izmjenu trebala bi procedura - da se saziva Glavni odbor i donesi nova odluka dvotrećinskom većinom za to"

20:13h

Neću biti predsjednik Skupštine, iako bi to pripalo SNP-u, iako bi SNP bio u vladi. To je isključeno kao opcija", kazao je Joković.

20:10h

"Poštujemo ruski narod, kulturu, sportiste, tradiciju i istoriju. Ne slažemo se sa ovim što je Rusija napravila u Ukrajini. Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu... Spremni smo da prihvatimo i rezoluciju UN-a...", rekao je Joković.

Istakao je i da bi između puta Crne Gore u EU i tradicionalnih odnosa prema Rusiji, "SNP uvijek birao put prema EU".

20:09h

Lider SNP-a je rekao da ako Abazović bude insistirao da u manjinskoj vladi budu SDP i SD, "da je odluka GO SNP-a da ne bi bili u toj vladi".

"Nije neophodno da se priključe SD i SDP. Važno je da podržavaju vladu kada se bude glasalo o kjljučnim odlukama u parlamentu. Razumijemo i mandatara i međunarodnu zajednicu, ali je najbolje da ostane izvorni princip na osnovu koga je SNP ušao u preogvore" naveo je Joković.

Bonus video: