Poslanici za godinu i po radili 42 dana - dobre plate im dodatno povećane

Parlament je u prvoj polovini prošle godine bojkotovao opozicioni DPS a onda u drugoj polovini vladajući DF, zbog čega praktično nije bilo usvajanja zakona od juna do decembra

33848 pregleda 706 reakcija 77 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Već mjesec dana redovnog zasjedanja Skupštine Crne Gore – ovakva slika u plenarnoj sali.

"Nema političke volje da se sastanu i da donesu ekstremno važne odluke koje se direktno tiču života ljudi, u ovom haosu koji je izazvala agresija na Ukrajinu, i koja se odrazila i ekonomski i na sve druge načine na sve zemlje pa i na Crnu Goru", kazao je Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju.

Na potvrdu parlamenta čekaju mjere Vlade koje treba da ublaže enormna poskupljenja zbog rata u Ukrajini, prvenstveno goriva ali i da ograniče cijene osnovnih životnih namirnica koje stalno skaču.

Međutim, v.d. predsjednika Skupštine iz DF-a Strahinja Bulajić neće da zakaže sjednicu jer tvrdi da bi na njoj URA, SNP i opozicija tražili dopunu dnevnog reda i izabrali svog predsjednika Skupštine, što je po DF-u ali i Demokratama – prekrajanje izborne volje.

Ovo je samo nastavak paralize parlamenta čega smo svjedoci praktično od posljednjih izbora 30. avgusta. U ovih godinu i po ili za preko 500 dana poslanici su u plenumu radili samo 42 dana, pokazuju zvanični zapisnici sjednica sa sajta parlamenta.

"To je saziv koji je apsolutno neefikasno obavljao svoj posao. Tu su se dešavali paradoksi tipa da vlast bojkotuje parlament i mislim da dalje o tome ne treba previše ni analizirati, detaljisati. Izuzev povećanja transparentnosti Skupštine koju pozdravljamo ovaj saziv parlamenta je za zaborav i nadamo se da nam se takav saziv neće uskoro ponovo desiti", smatra Koprivica.

Parlament je u prvoj polovini prošle godine bojkotovao opozicioni DPS a onda u drugoj polovini vladajući DF, zbog čega praktično nije bilo usvajanja zakona od juna do decembra. I skupštinski Odbor za reformu izbornog zakonodavstva sastao se svega nekoliko puta.

"Nije važno koliko se sastao, nego nije izvršio najvažniji zadatak, a to je stvaranje preduslova za izbore koje neće niko osporavati i koje neće niko dovoditi u pitanje. Sve političke partije, a naročito opozicione iz prethodnog perioda su dobile izbore između ostalog i na toj platformi. Osnovali su i radnu grupu zakona o Skupštini i ništa nijesu uradili", ističe Koprivica.

Zato svi poslanici uredno primaju plate koje se kreću od oko 1.200 eura koliko prima DPS-ov Nikola Janović do blizu dvije i po hiljade eura koliko ima Branko Radulović iz PZP-a, nakon februarskog povećanja.

Poslanici su tada, mora im se priznati, makar u nečemu bili jedistveni – i pored poziva Vlade da ograniče zarade u javnom sektoru – oni su ih sami sebi povećali za 200 eura. Samo da posao ne trpi.

Bonus video: