Koliko će koštati Abazovićeva manjinska Vlada: Najskuplja u istoriji ili se troškovi neće povećavati?

U NVO sektoru očekuju veća izdvajanja. Oni posebno strahuju od sporog uhodavanja nove administracije

50237 pregleda 78 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine Crne Gore održane na Cetinju 28. aprila na kojoj je izabrana 43. Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa sjednice Skupštine Crne Gore održane na Cetinju 28. aprila na kojoj je izabrana 43. Vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nova manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića biće najskuplja i najglomaznija državna administracija do sada, tvrdi Demokratska Crna Gora.

Abazović je ranije poručio da povećanje broja ministarstava za osam kao i državnih sekretara u ministarstvima - neće voditi povećanju troškova ali i u NVO sektoru očekuju veća izdvajanja.

Oni posebno strahuju od sporog uhodavanja nove administracije.

Umjesto 12 – 18 resora, plus dva ministra bez portfelja. Umjesto jednog – četiri potpredsjednika.

Tako će novac za Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podijeliti sada četiri resora – prosvjete, zatim nauke i tehnološkog razvoja, kulture i medija, te sporta i mladih. Dijeli se i do sada objedinjeno ministarstvo finansija i rada i socijalnog staranja, a dobili smo i novo – ministarstvo evropskih poslova.

Već su najavljene i izmjene Zakona o državnoj upravi, koje će omogućiti povećanje broja državnih sekretara u jednom resoru – sa dva na tri. To će, objašnjava premijer, značiti da će veći resori imati po tri, a neki po dva ili jednog sekretara.

Bonus video: