"Crna Gora da konačno postane država socijalne pravde, prekovremeni, često i neplaćeni rad, godinama je pravilo"

Iz USSCG kažu da je program "Evropa sad" bio prvi korak ka uspostavljanju dostojanstvenih uslova života i rada te da sindikati neće dozvoliti da se on ukine. Istovremeno od Vlade traže da

10687 pregleda 15 komentar(a)
Sa okupljanja USSCG, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa okupljanja USSCG, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Međunarodni praznik rada, 1. maj, poslije dvije godine obilježen je u Crnoj Gori, a Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu i poslodavce da stvore uslove za dostojanstven život i rad i da Crna Gora konačno postane država socijalne pravde.

Zadovoljni su programom "Evropa sad" ali poručuju da uslovi rada, kao i status penzionera i nezaposlenih, moraju biti mnogo bolji.

Rad živi, ali zaposleni uglavnom nisu zadovoljni kako od njega žive. Zato su se na 1. maj neki okupili na poziv USSCG u Podgorici.

Prekovremeni, često i neplaćeni rad, u Crnoj Gori godinama je pravilo, a ne izuzetak, poručuju iz USSCG.

I to je samo jedan od radničkih problema.

Iz USSCG kažu da je program "Evropa sad" bio prvi korak ka uspostavljanju dostojanstvenih uslova života i rada te da sindikati neće dozvoliti da se on ukine. Istovremeno od Vlade traže da...

"Našim zaposlenima obezbijedimo pravo na 35-satnu radnu sedmicu, pravo na dva dana sedmičnog vikend odmora, pravo na puni godišnji odmor, pravo na slobodne dane državnih praznika, pravo na adekvatnu zaštitu na radu i zdravu radnu sredinu", kazao je Srđa Keković, generalni sekretar USSCG.

Iz Vlade za 1. maj poruka da su posvećeni poboljšanju uslova rada, zaštiti dostojanstva i stvaranju uslova za povećanje plata i penzija a premijer Dritan Abazović obećao je u čestitki i nove investicije.

Bonus video: