Kupovina automobila postaje nemoguća misija

Prodavci poručuju kupcima da požure i kupuju što prije, jer se za neke modele već formiraju liste čekanja u ovoj godini i prvom kvartalu naredne godine

15540 pregleda 15 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Kupiti auto u Crnoj Gori, i za one koji imaju novca, često je nemoguća misija.

Ne samo što ih nema, nego su i cijene značajno skočile, jer je potražnja mnogo veća od ponude.

"Otprilike 20 do 30 odsto. Gdje je Crna Gora tržište sa slabijom platežnom moći, a imajući u vidu od pandemije, do novog zatvaranja Kine i Šangaja, do ratnog stanja u Ukrajini, gdje je naročito pogođena Evropa, zatvaranja fabrika, promjene proizvodnih lanaca, uništenja i haosa u proizvodnim lancima, sve se to na određeni način reflektovalo i na cijenu", kazao je za TV Vijesti prodavac novih automobila Draško Konjević

Kako se ne proizvode i ne prodaju nova, tako se ne prodaju ni polovna, pa cijene svih auta rastu...

"Danas vozila stara godinu do dvije dana, sa jako malom pređenom kilometražom, bukvalno se mogu prodati po cijeni novih vozila, samim tim što je potražnja povećana, a ponuda novih vozila smanjena", rekla je prodavac polovnih automobila Jovana Radunović.

Situacija se mijenja i u pogledu izgleda, namjene i funkcionalnosti vozila. Limuzine prestaju da se prave i odlaze u istoriju, sve je više automobila SUV tehnologije i hibridnih i električnih modela... Posebna priča je čekanje.

"Došlo je do restrikcija kod raznih modela, u raznim paketima opreme, od motora, svjetala, sistema asistencije, tako da su čekanja zmačajno produžena nego što je to ranije bio slučaj, ranije je bilo 60 do 90 dana, sada je to značajno duže, recimo ukoliko sad poručite vozilo, teško da bi moglo stići do kraja godine", kaže Konjević.

Kako saznaje TV Vijesti, cijene su podložne promjenama, čak i kada uplatite avans, prodavci često ne garantuje za cijenu dok automobil stigne. Bukvalno, kupuju se po principu "daj šta ima". Sve je i dalje neizvjesno, a izvjesno je da će cijene i dalje rasti...

"Najave da će za ovu godinu biti novih povećanja, odnosno poskupljenja vozila. Bojim se da nikad više golf neće biti 20.000 eura, već dosta skuplje", navodi Konjević.

Prodavci na kraju poručuju kupcima da požure i kupuju što prije, jer se za neke modele već formiraju liste čekanja u ovoj godini i prvom kvartalu naredne godine.

Bonus video: