Prije 46 godina krenuo je prvi voz iz Beograda ka Baru

U izgradnji pruge učestvovali omladinci koji su doprinijeli ne samo izgradnji već i elanu radnika. Radna akcija trajala je od 1971. do 1975. godine

5766 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prije 46 godina iz Beograda je krenuo prvi voz ka Baru, čime je zvanično uspostavljen željeznički saobraćaj između Srbije i Crne Gore.

"Tog 30. maja 1976. godine ja sam bio na radnom mjestu nadzornika lokomotiva. Moja obaveza je bila da obezbijedim za red vožnje dovoljan broj ispravnih lokomotiva i osoblja sposobnih da upravlja sa njima i da ih uputimo na prugu u željezničku stanicu gdje su oni upravljali sa njima", rekao je u Bojama jutra penzioner Željeznice Milisav Dragojević.

Uoči puštanja pruge, navodi, obezbjeđivala su se i vozna sredstva za njeno funkcionisanje, najprije su to bile dizel lokomotive, pa i šinobusi koji su uglavnom saobraćali na relaciji Nikšić-Bar, a kada je puštena pruga išli su i do Bijelog Polja.

"Kada smo bili jedno preduzeće sa ŽTP-om Beograd bilo je negdje oko 500 zaposlenih, a kasnije se to povećavalo, čak smo imali i do 3.000 zaposlenih", navodi Dragojević.

Ističe da je željeznički saobraćaj bio najmasovniji prevoz, a da su vozovi bili puni kako u lokalnom tako i u međunarodnom saobraćaju.

"Da navedem jedan podatak, da smo mi prevozili do 3.800.000 putnika za godinu dana".

Velizar Popovi, predsjednik Udruženja Omladinske radne akcije (ORA) Beograd-Bar, u vrijeme radne akcije i izgradnje pruge bio je zamjenik komandanta glavnog štaba radne akcije i komandant studenskog naselja u Čajetini.

"Učestvovalo je oko 12.500 brigadira koji su došli iz svih dijelova Jugoslavije, brigade su bile sastavljene iz svih slojeva društva. Radilo se jako puno i bio je veliki doprinos omladine izgradnji pruge. Kada su se brigadiri i uključili da rade prenijeli su elan na ostale tako da je bio znatno veći učinak", rekao je Popović.

Dodaje da se ovih dana proslavlja 50 godina od početka ORA koja je trajala od 1971. do 1975. godine.

"Želeći da obilježimo taj jubilej našeg rada pripremili smo jednu monografiju koja se naziva "Pruga snova" i namjeravamo u jesenjem dijelu da postavimo spomen ploče na željezničkim stanicama gdje su bila locirana omladinska naselja".

Bonus video: