12 pacijenata u remisiji: Rezultati ispitivanja novog lijeka za rak obradovali onokologe

"Svih 12 pacijenata je imalo kompletan odgovor, nije bilo tumora i nije bilo potrebe za operacijom", navodi Lekić i dodaje da očekuju da se istraživanje proširi na druge karcinome

8040 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Nakon ispitivanja novog lijeka za rak rektuma u SAD svaki pacijent koji je bio u studiji ušao je u remisiju. To je druga faza studije i nije dovoljno velik broj pacijenata, ali su rezultati obradovali onkologe, kazala je u Bojama jutra onkološkinja dr Sanja Lekić.

Lekić je objasnila da su studiji učestvuju pacijenti koji su dobro selektovani i imaju određene karakteristima i dobro opšte zdravstveno stanje.

"Onkologija se značajno mijenjala zadnjih nekoliko decenija i konkretno karcinom rektuma, završnog dijela debelog crijeva, liječio se ranije operacijom, a sada prvo hemio i radio terapijom i tu smo imali dobre rezultate, ponekad i potpunni odgovor", kaže Lekić.

Studija je sprovedena na grupi pacijenata koji su pred operaciju tretirani imunoterapijom.

"Svih 12 pacijenata je imalo kompletan odgovor, nije bilo tumora i nije bilo potrebe za operacijom", navodi Lekić i dodaje da očekuju da se istraživanje proširi na druge karcinome.

Da bi lijek prošao sve faze treba nekoliko godina.

Bonus video: