Sve opcije na stolu - od opstanka aktuelne, rekonstrukcije i izbora nove Vlade, do vanrednih izbora

Ono što je sigurno je da makar ove sedmice Skupštini neće biti podnijeta inicijativa za skraćenje mandata parlamenta ili nepovjerenje Abazovićevoj Vladi, koju su najavili DPS i SDP, zbog izglasavanja Temeljnog ugovora sa SPC

6824 pregleda 6 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Izbor pravosudnih organa, ostavka premijera, resetovanje odnosa pobjednika izbora od prije skoro dvije godine, koji bi, uz partije manjina, napravili novu vladu koja bi ubrzala evropski put države i vodila je do redovnih izbora 2024. Na ovaj sinoćnji predlog Demokrata, premijer Dritan Abazović je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti pozitivno odgovorio.

"...Načelno podržavam. Zašto? - Zato što mislim da je to odgovoran pristup. Jeste li Vi onda spremni da podnesete ostavku? - Ja jesam", rekao je Abazović

Ono što je sigurno je da makar ove sedmice Skupštini neće biti podnijeta inicijativa za skraćenje mandata parlamenta ili nepovjerenje Abazovićevoj Vladi, koju su najavili DPS i SDP, zbog izglasavanja Temeljnog ugovora sa SPC.

"Nije u pitanju to da li ćemo inicijativu podnijeti danas, sjutra ili za dva dana. Bitno je da ta inicijativa ima svoju svrhu, a svrha je da zaustavimo ovu Vladu i svakoga ko namjerava zaustaviti Crnu Goru na njenom evropskom putu", kazala je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

Šef diplomatije iz SDP-a, Ranko Krivokapić ostavlja prostor da se sljedeće sedmice, kako kaže, Vlada vrati na evropski put, a ako se to ne desi...

"Onda mora da provjeri svoje povjerenje. Suštinski bi to u demokratiji bilo da sama vrati mandat građanima. Ali OK., skratiti se mandat može, i ići će se zajedno 23. oktobra u 14 opština, i državni izbori da se spovedu", rekao je Krivokapić.

I Demokratski front je postavio prioritete – prvo Temeljni ugovor, pa odmah zatim izbor VDT-a, kompletiranje Sudskog savjeta i Ustavnog suda.

"DF poziva Dritana Abazovića da u narednim danima realizuje odluku Vlade i potpiše Temeljni ugovor sa SPC. Tim činom će se završiti jedan težak period politizacije teme koju je našoj javnosti nametnuo bivši režim Mila Đukanovića. Nakon tog odgovornog čina, posvećenost svih političkih subjekata evropskim integracijama bila bi potpuna i sva druga pitanja, koja su predmet dogovora, lakše bi se rješavala", saopšteno je iz DF-a.

Inicijativu Demokrata o sudbini Vlade i pravosuđa Krivokapić doživljava kao partijsku, sa dobrim i lošim efektima, ali se nada će oni biti dio dogovora za deblokadu prvosudnih organa. A ako je priča o Temeljnom ugovoru zaključena na Vladi, hoće li je ministri iz SDP-a napustiti?

"Vi znate da premijer uvijek može predožiti razrješenje ministara. Na premijeru je, koji nas je izabrao, da kaže kad treba da idemo", rekao je Krivokapić.

Naredna sjednica Vlade zakazana je za ponedjeljak.

Bonus video: