Sedam hiljada čitača za elektronske lične karte na raspolaganju građanima

"Elektronska lična karta sadrži certifikat za elektronsku identifikaciju i drugi koji služi za potpisivanje dokumenata u digitalnom formatu i ima snagu kao svojeručni potpis", objasnila je Aleksandra Bigović

5815 pregleda 1 komentar(a)

Oko 211.000 građana preuzelo je elektronsku ličnu kartu (ELK), ali Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nema podatak koliko građana ju je aktiviralo, kazala je u Bojama jutra Aleksandra Bigović, iz Direkcija za lične isprave i prebivalište.

Ona podsjeća da je MUP nakon 30. marta 2020. počeo se izdavanjem nove ELK a da će stare važiti najkasnije do 30. marta 2025.

"Razlika je u dva certifikata, za elektronsku identifikaciju i kvalifikovani elektronski potpis. Certifikat za elektrnosku identifikaciju služi za utvrđivanje identiteta pri korišćenju elentronskih usluga, dok drugi služi za potpisivanje dokumenata u digitalnom formatu i ima snagu kao svojeručni potpis", objasnila je Bigović.

Da biste aktivirali certifikate neophodan je čitač koji služi za povezizavnje ELK sa računarom.

"Započeli smo kampanju za promociju lične karte u saadnji sa Ministarstvom javne uprave (MJU) i UNDP. UNDP je donirao 10.000 čitača, od kojih će 7.000 biti podijeljeno filijalama dok je 3.000 namijenjeno ranjivim kategorijama i biće uskoro podijeljene njima", rekla je Bigović.

Kako bi dobili besplatni čitač građani treba da na šalteru filijale, nakon podnošenja zahtjeva za ELK, uzmu flajer sa QR kodom i skeniraju ga.

Tada će, navodi, dobiti uputnik koji treba da popune.

"Ako ispune uslove dobiće povratni mejl da će dobiti čitač. Kada dođu da podignu ELK dobiće i čitač. Uz ELK dobija se sigurnosna koverta uputstvo i pristupni kodovi. Građani moraju sačuvati kovertu, jer će se javiti potreba da koriste certifikate koji se ne mogu aktivirati bez pristupnih kodova", rekla je Bigović.

Bonus video: