Ivančević o sezoni: Onaj ko hoće da dođe u Crnu Goru najmanje očekuje da pet kilometara prelazi za tri sata

"Osnovna ciljna grupa crnogorskog turizma mora biti zapadnoevropsko tržište sa kojim je jedino moguće obezbijediti tih 25 sedmica rotacija u organizovanom prevozu da bi mogli planirati nekakvu šestomjesečnu sezonu koja je u turizmu na granici života. Sve ispod toga je puko preživljavanje ili je loš turistički život"

14006 pregleda 39 komentar(a)
Ivančević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ivančević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Imali smo dvije godine jake kovid krize koja je napravila problem dvojako, i onamo gdje je inicijativni turizam odakle kreću turistički aranžmani i naravno na destinacijama gdje se obavlja taj receptivni turizam tako da je ovo u mojoj karijeri neki treći početak u turizmu, saopštio je u Bojama jutra na TV Vijesti, Dragan Ivančević, turistički poslenik.

"Prošle godine smo očekivali od jedne odgovorne Vlade da napravi potpuno drugačiji i ozbiljniji budžet za promociju i marketing u turizmu, za nastupe na onim tržištima bez kojih je teško planirati tih takozvanih 25 sedmica, rotacija u organizovanom turizmu i trebalo je tada planirati ta sredstva koja bi namjenski bila trošena za te stvari i trebalo je potpuno drugačije komunicirati sa onima bez kojih je teško planirati tih 25 sedmica koji su minimum života u turizmu, što nije urađeno", istakao je Ivančević.

On je dodao da sada imamo sezonu koju neko ocjenjuje ovako, neko onako.

"Neozbiljno je ocjenjivati sezonu dok se ona ne završi. A za ozbiljnu ocjenu sezone treba nam puno parametara, i finansijskih, i zadovoljstvo gostiju. Imamo posljednje dvije sedmice, a onda još dvije sedmice i onda dolazi period kada će više od 50 odsto gostiju biti u odlasku nego u dolasku i onda dolazi post sezona koja je vrlo neizvjesna i koja nam teško može garantovati da možemo i dalje razmišljati o očuvanju tih kompanija u turizmu i ugostiteljstvu, jer moramo čuvati kompanije, ljudske resurse jer je veliki nedostatak kvalitetne radne snage u čitavom regionu i ako nemamo dovoljan volumen obrta sredstava i dovoljan promet da sačuvamo te ljude oni će otići", kazao je Ivančević.

Po njegovim riječima, bez organizovanog turizma, jedna destinacija kakva je Crna Gora, koja je u turističkom i saobraćajnom smislu ostrvo, ne može da se planira i zato ono što sada sijemo mi ćemo da žanjemo iduće godine.

"Ove godine žanjemo ono što smo sijali prošle godine, a prošle godine smo uradili to da nema kontinuiteta, da imamo jedan veliki udar sada ove četiri sedmice koji ne može da izdrži naša infrastruktura i bojim se jako loših ocjena i utisaka gostiju koji teško mogu da se naviknu na to. Sticajem političkih okolnosti mi sada nemamo rusko tržište, kada ćemo ga imati ne znamo, ali ni rusko tržište nam nije garantovalo šestomjesečnu sezonu niti tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza, niti tržište regiona, sve je to dobro kao dopuna, ali osnovna ciljna grupa crnogorskog turizma mora biti zapadnoevropsko tržište sa kojim je jedino moguće obezbijediti tih 25 sedmica rotacija u organizovanom prevozu da bi mogli planirati nekakvu šestomjesečnu sezonu koja je u turizmu na granici života. Sve ispod toga je puko preživljavanje ili je loš turistički život", rekao je Ivančević.

On je poručio da imamo šta da ponudimo.

"Imamo jako lijepu zemlju, imamo lijepa zaleđa, imamo još uvijek velike djelove obale kojim smo zaštićeni ali nemamo ono đe je zatajila država a to je upravljanje turizmom, nemamo razvijen destinacijski menadžment ni na lokalnom ni na državnom nivou i nemamo organizovanu marketing strategiju koja nam je trebala da nam pokaže način na koji treba da razvijemo našu turističku ponudu. Koliko nije dobra poruka da nema gostiju, toliko nije dobra poruka da su kolone jer onaj ko hoće da dođe u Crnu Goru i ko hoće da uživa u svim ljepotama i kvalitetima Crne Gore koji nisu mali, on najmanje očekuje da pet kilometara prelazi za tri sata i da mu transfer do aerodroma bude duži nego let od neke evropske destinacije", poručio je Ivančević.

On je kazao i da ovog momenta odgovorna Vlada i odgovorni ljudi koji upravljaju turizmom treba da se mobilišu i da kažu sada je momenat da radimo na pripremi sezone 2023. i da pokušamo što više rasteći sezonu i dovesti je do šestomjesečne operacije te sačuvati ono bez čega nema turizma u Crnoj Gori.

Bonus video: