Sa potkrovljem u Podgorici izgorio i dio istorije: U kući nekada bila prva podgorička opština

Otac Pavla Popovića, jedan od najznačajnijih neimara Crne Gore, inženjer i arhitekta Veliša Popović, nakon bombardovanja 1941. godine se, dok je rekonstruisao sadašnju zgradu Glavnog grada, sa porodicom preselio u Staru varoš, gdje su pet godina živjeli kao podstanari

35095 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Željko Vuksanović
Foto: Željko Vuksanović

Požar koji je jutros oko 5 sati izbio u jednoj od najstarijih podgoričkih kuća, gotovo u pepeo je pretvorio prvo moderno potkrovlje u gradu.

Sa prvom mansardom u Podgorici izgorio je i dio istorije...

U samom centru grada, gotovo nepoznata, kuća Vasilija Begovića, koji se uoči Prvog svjetskog rata iz Amerike vratio u Crnu Goru, nasljedstvo je porodice Popović, koja je dala poznate crnogorske arhitekte.

Otac Pavla Popovića, jedan od najznačajnijih neimara Crne Gore, inženjer i arhitekta Veliša Popović, nakon bombardovanja 1941. godine se, dok je rekonstruisao sadašnju zgradu Glavnog grada, sa porodicom preselio u Staru varoš, gdje su pet godina živjeli kao podstanari.

Iako kaže da je u sjenci oca, Pavle je Crnu Goru izgradio jednako koliko i on.

Po njegovim idejama rađeni su, između ostalog, regionalni i prostorni plan Crne Gore, generalni urbanistički plan Boke Kotorske, detaljni urbanistički plan Igala i Tivta, opštinska zgrada u Žabljaku, poslovne zgrade Kombinata aluminijuma, zgrada Telenora, Skupština Glavnog grada, Biblioteka Radosav Ljumović. Skice i crteži, na osnovu kojih se gradila Crna Gora, potencijalno su nestali u vatri.

U potkrovlju je bilo i značajnih umjetničkih djela, čija će sudbina biti poznata tek nakon što kuća, poslije požara, bude bezbjedna za detaljnu procjenu štete...

Iako je značaj kuće Popovića za identitet Podgorice vlastima bio poznat, ona nikada nije dobila status kulturnog i istorijskog dobra. Porodica to nije ni tražila, ali je prije nekoliko godina predložila da se postavi obilježje da se tu nalazila prva podgorička opština.

Tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša u tome, ipak, nije vidio nikakvu važnost, a interesovanja za sada nije bilo ni od aktuelnih vlasti.

Bonus video: