Interesovanje za zanate opada zbog predrasuda i neznanja i djece i roditelja

Mnogi i dalje ne znaju šta znači dualno obrazovanje koje ove škole nude, kao i da postoji mogućnost zapošljavanja

6255 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Srednje stručne škole bilježe pad interesovanja, a srž problema je u neznanju i predrasudama. Djeca i roditelji moraju da se upoznaju sa brojnim smjerovima koji su atraktivni, traženi, a deficitarni, kazala je u Bojama jutra direktorica SSŠ "Ivan Uskoković" Sonja Dabetić.

Kako je kazala, Ministarstvo prosvjete dalo je saglasnost za upis 448 učenika i na trećem i četvrtom nivou u ovoj školi.

"Više je bilo interesovanja upravo za treći stepen obrazovanja. Najveća interesovanja je za vozača motornog vozila, za smjer automehaničara, ove godine smo upisali dva odjeljenja. Interesovanje vlada i za tehničara za carinu, špediciju i organizaciju transporta. Zadnjih par godina je bilo manje interesovanje, tako da se situacija poboljšala", kaže Dabetić.

Smatra da je dijete sa 15 godina vrlo nezrelo da donese odluku o nekom budućem zanimanju i upisuju se u škole zbog društva.

Direktor Srednje građevinsko geodetske škole "Ing. Marko Radević" Miloš Marović kazao je da su oni upisali 134 učenika od 224 koliko je bilo traženo konkursom.

"Kao i ranijih godina najveće interesovanje je za smjer tehničar za arhitekturu i dizajn enterijera, tehničar za geodeziju. Imamo dva usmjerenja nivoa četiri: tehničar za aranžiranje i dekorisanje prostora i dva građevinska - za visoku i nisku i hidrogradnju. Što se tiče smjera za nisku i hidrogradnju gotovo da nije bilo interesovanja, svega dva učenika su u prvom roku prošla tu donju crtu, upisalo smo jedno odjeljenje građ tehničara za visokogradnju", rekao je Marović.

Dodaje da se na nivo tri upisao veći broju učenika, ali samo u jednom odjeljenju, to je izvođač završnih građevinskih radova.

"U ponudi smo imali i za vodoinstalatera, ove godine se nije upisao nijedan učenik. Vladaju predrasude kada su u pitanju zanatska odjeljenja, to je već godinama tako. U Njemačkoj učenici u 55 procenta nakon završene osnovne škole upisuju zanatska odjeljenja jer im je to potrebno. Mi kvalifikovanog kadra trebalo bi da imamo, ali ga uvozimo jer vladaju te predrasude", objasnio je Marović.

U SSŠ "Spasoje Raspopović" upisano je 140 od traženih 220, a najveće interesovanje je za tehničara modnog dizajna, fizera, farmaceutske smjerove...

"Očekivali smo veće interesovanje za smjer grafički tehničar i oblasti prerade i proizvodnje hrane jer imamo odličnu saradnju sa poslodavcima i imamo ponude i za dualno obrazovanje i razne vrste učenja na radnom mjestu", rekao je direktor Vesko Mihailović.

Marović ističe da za neke škole vlada mnogo veće interesovanje jer roditelji najčešće misle da kad se spomene građevinska škola da to znači da će biti zahtjevnog posla.

"Da će učenici morati da rade neke teške građevinske radove. Ali to nije tako. Moramo da stvorimo kompetenran kadar. Iimamo saradnju sa određenim firama koje traže takvu vrstu kadra i koje nude uslove koji su ekvivalent onima na Zapadu", zaključio je Marović.

Bonus video: