Potrebno mapiranje školske infrastrukture, vidjeti da li škole koje su u uslovima smanjene upotrebe mogu preuzeti đake

"Djeca plaćaju cijenu, roditelji, sistem u cjelini, kvalitet obrazovanja... Vrlo je teško raditi u uslovima kada imate preko norme upisan broj đaka u odjeljenje. Nemoguće je govoriti o određenom stepenu kvaliteta koliko god se nastavni kadar trudio", kaže Vukotić Jelušić

6420 pregleda 6 komentar(a)

Veliki broj školskih objektata radi u kapacitetu koji je niži od maksimalnog, a 13 odsto školske infrastrukture opslužuje 70 odsto crnogorskih đaka. To jeste problematično, ocijenila je u Bojama jutra državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić

Kazala je da se ova školska godina započinje sa dvije nove osnovne škole, jednom u Herceg Novom i drugom u Tološima, što će malo rasteretiti infrastrukturne kapacitete.

"Što se tiče Osnovne škole "Dušan Korać" u poslednjem trenutku je došlo do promjene, većinski stav roditelja je da bi voljeli da djeca pohađaju časove u dvije osnovne škole i prostorijama područne jedinice Pravnog fakulteta u Bijelom Polju. Ovo je jedna od neispunjenih obaveza, ali nije jedina. Nastali su brojni problemi, i potrebno je izraditi metodologiju za njihovo rješavanje", kazala je Vukotić Jelušić.

Navodi da je ostalo oko 10 odsto radova i da je potrebno dva, tri mjeseca da se oni riješe kada se steknu uslovi.

"Kada je riječ o školi "Vladimir Nazor" mogu da kažem da ćemo uskoro dobiti glavni projekat. Planirano je da to bude do kraja oktobra i nadamo se da će u februaru ili martu početi gradnja. Učenici će pohađati nastavu u Tološima i ministarstvo će im obezbijediti prevoz", kazala je državna sekretarka.

Ističe da bi bilo vrlo značajno uraditi mapiranje školske infrastrukture kako bi vidjeli koji su objekti u uslovima smanjene upotrebe i da li mogu na neki način nadomjestiti i preuzeti đake iz škola koje su prebukirane.

"Djeca plaćaju cijenu, roditelji, sistem u cjelini, kvalitet obrazovanja... Vrlo je teško raditi u uslovima kada imate preko norme upisan broj đaka u odjeljenje. Nemoguće je govoriti o određenom stepenu kvaliteta koliko god se nastavni kadar trudio", kaže Vukotić Jelušić.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da Zavod za školstvo, kako bi se nadoknadilo gradivo propušteno u toku prethodne dvije godine, preporučuje realizaciju časova dopunske nastave za sve đake, i to od samog početka školske godine.

"Dopunska nastava će se održati pojedinačno u školama u kojima ima uslova. Sam koncept učenja je promijenjen, za neke je novi, za neke stari. Onima koji su u školu počeli tokom pandemije je ovo novi način. Za đake će to značiti potrebu za većim stepenom pažnje i kod kuće i u učionici", istakla je Vukotić Jelušić.

Povezani članci

05. Septembar 2022.

Počinje nova školska godina: Dopunski rad od prvog zvona

Tokom ljeta je urađeno dosta na adaptaciji objekata, a kako tvrdi državna sekretarka, od početka godine oko dva miliona eura je investirano u projekte rekonstrukcije i adaptacije školskih i predškolskih objekata.

"Radi se uglavnom o sanaciji krovnih konstrukcija, instalacija, podova, toaleta, kotlarnica...".

Smatra da postoji izražen problem u strukturama odjeljenja koji bi trebalo urediti.

"Pravilnici vezano za način rasporeda učenika ne postoje već postoji zakonska norma. Vodi se računa o polnoj strukturi, kao i o jednakoj zastupljenosti najosjetljivijih grupa đaka. Postoji potreba za uređenjem programskog koda koji bi na jednak način sam pravio raspored đaka, uz sam razgovor sa pedagogom i psihologom", rekla je Vukotić Jelušić.

Bonus video: