Tradicionalna kuća, stara 170 godina u Bijelom Polju

Plan im je da u nekoj daljoj budućnosti kuću pretvore u muzej i turistički valorizuju

6778 pregleda 1 komentar(a)
Mirhan Salemović, Foto: Printscreen YouTube
Mirhan Salemović, Foto: Printscreen YouTube

U nizu uobičajenih gradskih građevina u centru Bijelog Polja, nalazi se tradicionalna kuća, u vlasništvu porodice Mirhana Salemović koja je uspjela da sačuva njen autentični izgled nakon 170 godine.

"Smatra se da je izgrađena do 1850. godine. Kuća nema temelja, izgrađena je od kamena i oni drže kuću. Spoljašnji dio kuće krase lijepi, drveni prozori i strmi krov koji se naziva šindra. Gornji dio kuće je izgrađen od čatme, donji dio kuće ima zidove koje su debljine i do jednog metra, u donjem dijelu kuće nalazi se jedna prostorija to je izba u njoj su se čuvali konji kada bi trgovci dolazili u grad.", kazao je Mirhan Salemović.

Do gornjeg dijela kuće dolazi se uskim stepenicama gdje se nalazi dnevni boravak sa mnoštvom starih predmeta.

"U ovoj sobi se nalazi minder, pored mindera nalazi se tegara, ona je služila za kuvanje kafe u njoj se ubacivao žar i služila je za zagrijavanje ove prostorije. U kući postoji još raznih predmeta kao što su ćupovi, kao što je sofra, sjećam se da sam i ja jeo na toj sofri, mlin za kafu, takođe postoji i ovaj dolap, sprava na kojoj se pržila kafa, a zatim se prebacivala u mlin i tako se spremala za kuvanje. Takođe u kući postoji stari radio, stara pisaća mašina, stari telefoni i ostali predmeti", poručio je Salemović.

Predmeti kao što su ibrici vješto svjedoče vremenu koje je prohujalo. Kako bi spasili od urušavanja i sačuvali autentični izgled kuće, u kojoj je odgojeno nekoliko generacija Salemovića, njihovi potomci su je restaurirali. To su uradili iako su sagradili nov i moderan dom, jer svaki predmet u ovoj kući svjedoči određenom vremenu.

"Nama je ona posebna draž. Preko puta se nalazi mašina, na toj mašini je radio moj deda, on je bio šnajder, dakle on je mašinu kupio prije nekih 80 godina, on je od te mašine zarađivao novac i hranio porodicu, ispod mašine nalaze se pegle, prvo je radio na peglama koje su bile na žaru. Iza mene nalazi se sat, moj deda je kupio taj sat 1953. godine i sjećam se kada mi je pričao da je sat platio kao današnje tri plate.", rekao je Salemović

Dodaje da im je plan u nekoj daljoj budućnosti da kuću pretvore u muzej i turistički valorizuju.

Bonus video: