Jaćimović: Dobro što je Crna Gora nezavisna od gasa, ima dobru hidropoziciju i visoke dnevne temperature

Jaćimović kazala da će rasta cijena struje uticati na standard građana i navela šta zemlje Evropske unije sprovode kako bi olakšale građanima

10850 pregleda 4 komentar(a)

Poskupljenje struje u Crnoj Gori dolazi na talasu energetske krize izazvane brojnim geostrateškim i geopolitičkim tenzijama. U Crnoj Gori desiće se ono što se uveliko dešava u zemljama Evropske unije - cijena struje postaje jako skupa.

To je u Bojama jutra kazala dr Danijela Jaćimović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN) će za 2023. godinu odobriti povećanje cijene mrežnih usluga, što će sigurno dovesti do povećanja računa za struju od 10 do 20 odsto, rečeno je "Vijestima" iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Povezani članci

10. Oktobar 2022.

Struja skuplja 10 do 20 odsto

Jaćimović je rekla da će to definitivno uticati na standard građana.

"Ono što rade zemlje Evropske unije su mjere fiskalne politike, pomaganje onih najugroženijih, najsiromašnijih, a i vođenje ozbiljnog računa da sva ta pomoć ne dolije ulje na vatru", objašnjava.

Smatra da je teško prociijeniti da li će struja biti još skuplja, ali da je Crna Gora u dobroj poziciji.

"Crna Gora nije zavisna od gasa, ima dobru hidropoziciju, mali je sistem i imamo visoke dnevne temperature. Kada posmatramo našu ugroženost u odnosu na ostale zemlje regiona ili Evrope, nalazimo se u kako tako relativno dobroj poziciji", poručuje Jaćimović.

Komentarišući jačanje dolara i šta to znači za ostale valute, Jaćimović navodi da se otkad se pojavio euro i eurozona govori o njenom raspadu.

"Naravno eurozona se mijenja, suočava se sa neprestanim izazovima. Dolar jeste ojačao po prvi put u dvadeset godina. Porastao je 11 odsto od početka ove godine, što je dovelo do depresijacije samog eura. Naravno, jak dolar kao i dalje glavna globalna valuta dominantno utiče na cijeli svijet. 40 odsto finansijskih transakcija obavlja se u dolarima i sve strateške robe na berzama trguju se u dolarima. Nafta, čelik, aluminijum, žito....".

Isitče da sve ono što se dešava u dolaru se prenosi na ostale valute.

"Dolar je ojačao kako bi se inflacija u SAD držala pod kontrolom, a naravno sve ove tektonske promjene na evropskom kontitnetnu uticale su na to da investitori pobjegnu u mirnu luku SAD-a što je pojačalo tražnju za dolarom i on je ojačao. Ono što je cilj je strogo vođenje računa o inflaciji", rekla je Jaćimović.

Jaćimović dodaje da danas počinje veliko jesenje zasijedanje MMF-a i Svjetske banke na kom će se upravo raspravljati koliko dolar treba da bude jak, koliko kamatne stope treba da rastu...

Bonus video: