Marović: Partije da preuzmu odgovornost, samo tako možemo napredovati ka EU

"Odgovornost je na svim partijama, najviše na onim koje nisu glasale za potrebna imenovanja u Skupštini", kazala je potpredsjednica Vlade

14805 pregleda 7 komentar(a)
Marović, Foto: Željko Vuksanović
Marović, Foto: Željko Vuksanović

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore očekivan. U njemu, kako je navela, ništa ne piše "ni tragično drugačije" u odnosu na to što smo do sada imali i sa čime što smo se suočavali, niti nešto značajno bolje.

"Pomaka ima, nazadovanja nema ni u jednom poglavlju. Daleko od toga da je ovo najgori izvještaj koji je Crna Gora ikad dobila i najgora ocjena od strane Evropske komisije. Čak i kada se to upoređuje po novoj metodologiji, na osnovu koje se boduje napredak u određenim poglavljima, bilježimo napredak u okviru pet poglavlja, određenu vrstu ne napredovanja, ali ne i nazadovanja u četiri poglavlja, tako da je ukupna prosječna ocjena bolja nego prošlogodišnja", rekla je Marović u Vijestima u pola sedam na Teleziviji Vijesti.

Problematično je, kako je navela, što imamo probleme koji su prisutni iz godine u godinu.

"Bilježimo određeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i jasno je naglašeno da postoji više konačnih presuda za organizovani kriminal, da bilježimo rekordne zapljene duvana i droge, da postoje brojni pomaci u borbi protiv organizovanog kriminala, a što se tiče korupcije, napredak postoji u dijelu prevencije", kazala je ministarka.

Podsjetila je da proces pregovora sa EU traje deset godina, rekavši da je u okviru tih deset godina napredovano "sve dok smo mogli da obezbjeđujemo tehničke uslove u samom procesu".

"Za nas nisu bili problem uslovi koji se odnose na strategije, administrativne kapacitete, na njih dijelom i jesu, ali što se tiče institucionalnog okvira, samih zakonskih propisa - tu smo obezbjeđivali rezultate. Problem je nastao kada je trebalo obezbijediti rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer smo imali elemente zarobljene države. Jedna partija nije mogla istovremeno zarobljavati državu i hapsiti", dodala je Marović.

Kazala je da se, nakon promjene vlasti 2020. godine, u tom dijelu ostvaruje "mali napredak". "Ne koji je značajan i koji bi nas na ključan način ubrzao i poveo ka EU. Nije sigurno lošiji u odnosu na prije pet godina, a bolji je u odnosu na prošlogodišnji".

Marović je, povodom različitih ocjena iz EU o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te ocjene u izvještaju da je potpisivanje tog dokumenta dovelo do rasta tenzija u društvu, kazala da to pokazuje da ne postoje jedinstveni stav ni u samoj Evropskoj komisiji, povodom tog i brojnih pitanja.

Podsjetila je da je ranije rekla kako je potrebno da postoji jedinstven stav o određenim problematičnim pitanjima koji polarizuju crnogorsko društvo.

"Temeljni ugovor je doprinio da Vlada padne i da nema povjerenje u parlamentu. To je uticalo na političku klimu i situaciju i državi. Temeljni ugovor nije uticao na ocjene, niti se sam izvještaj bavi time što je u samom ugovoru. Mi smo polarizovano društvo, tenzije postoje odavno, a Temeljni ugovor različite političke grupacije koriste za svoje interese, u potpuno drugačijem kontekstu i smislu"; navela je ministarka.

Marović je nedavno, na sjednici Vlade, rekla da ne pamti niži stepen realizacije obaveza u pristupanju EU, koji je na svega 28 odsto. Na pitanje šta su ključne obaveze Crne Gore do kraja godine i šta će se desiti ako se u tom roku ne realizuju, navela je da je program pristupanja centralni dokument koji podrazumijeva sve zakonske propise i strategije, i sve što je obaveza u jednoj godini u procesu pristupanja, te da se ažurira godišnje.

"Što se tiče trenutnog stepena, imamo dosta dugo problem sa određenim zakonima. Podsjećali smo EK i nadležne instuticije da bi procese trebalo ubrzati jer su to komplikovani zakoni i imali smo određene probleme u samom procesu pripreme tih dokumenata. Za određene procese postoji pritisak da ubrzamo i moja reakcija je bila da imamo još tri mjeseca, odnosno manje, da je potrebno ubrzati te procese".

Ministarka je kazala da je proces pregovora Crne Gore sa EU fokusiran na ispunjenje prelaznih mjerila koja smo dobili prije osam godina. "Ove godine smo pripremili mini akcioni plan za ta prioretna privremena mjerila. Na to ćemo se fokusirati do kraja godine, jer taj akcioni plan ima rokove do kraja godine kao prelazno rješenje".

Na pitanje koliko je realno očekivati da se dođe do rezultata koji zahtijevaju dvotrećinsku ili makar tropetinsku većinu u parlamentu, kazala da je odgovornost na političkim partijama.

"Treba biti realan i reći da u ovoj situaciji kad nemamo imenovanja u pravosuđu, šta god da je Vlada uradila, ostalo bi u sjenci toga da se ta imenovanja nisu desila. Odgovornost je na svim partijama, najviše na onim koje nisu glasale za potrebna imenovanja u Skupštini. Potrebno je da sve partije preuzmu odgovornost i samo na taj način možemo napredovati u procesu", zaključila je Marović.

Bonus video: