Marović: Ne možemo govoriti o vladavini prava ukoliko imamo nepotpun sastav Ustavnog suda

Potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova kazala je da su problematične konstatacije iz Brisela da smo usporili sa procesom pristupanja Evropskoj uniji

11594 pregleda 8 komentar(a)
Marović, Foto: Printscreen YouTube
Marović, Foto: Printscreen YouTube

Ne možemo govoriti o vladavini prava ukoliko imamo nepotpuno sastav Ustavnog suda koji ne može da štiti Ustav, kazala je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ona je poručila da se u toj oblasti uvijek govori o odgovornosti Vlade, a da je odgovornost na političkim partijama koje nijesu glasale za članove Sudskog savjeta i za sudije Ustavnog suda.

U polugodišnjem i kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU koji je Vlada usvojila prošle nedjelje navodi se da je Crna Gora počela da bilježi dobre rezultate.

Međutim za same konstatacije iz Brisela da smo usporili sa procesom pristupanja Evropskoj uniji Marović ističe da su problematične.

"Otvorili smo sva poglavlja što znači da smo u svim poglavljima ostvarili neke rezultati", kazala je Marović.

Problematično je, kako kaže, napredovanje u oblasti vladavine prava.

Istakla je da imenovanje u pravosuđu i nezavisnost institucija nedostaju.

"Za sada su zatvorena tri poglavlja, a prema posljednjim podacima u pet poglavlja bilježimo napredak", poručila je Marović.

Ukupan napredak, kaže Marović, zavisi od poglavlja 23. i 24.

Ona je istakla da sve što EU kritikuje predstavlja kočnicu za sami proces pristupanja Evropskoj uniji.

Dodaje da kada bismo riješili pitanje vladavine prava, značajno bismo napredovali i u Poglavlju 23.

Bonus video: