Centri za socijalni rad izdaju rješenja i primaju zahtjeve, netačna informacija otišla u etar

Kada je riječ o isplati dječjeg dodatka, Stojanović navodi da je realizovano preko 95 odsto isplata

3423 pregleda 3 komentar(a)

U etar je otišla informacija da su centri za socijalni rad prestali sa izdavanjem rješenja i primanjem zahtjeva o naplati izdržavanja iz Alimentacionog fonda što apsolutno nije tačno, rekao je u Bojama jutra Darko Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

On je poručio da kod svakog novog zakona uvijek ima nedoumica i nedostataka koje će se truditi da isprave.

"To su sitni nedostaci iz razloga što centri nisu nadležni da utvrde je li došlo do nenaplativosti, je li osoba koja to treba da radi radila. To treba da se radi na osnovu ili rješenja javnog izvršitelja ili na osnovu izvoda iz banke i to je razlog zašto kolege traže ili izvod sa žiro-računa ili odluku izvršitelja", objasnio je Stojanović.

Dodao je da kada nema naznačenog žiro-računa i iznosa u sudskim presudama postoji poseban postupak koji traje dodatnih 15 dana.

Kada je riječ o isplati dječjeg dodatka, Stojanović navodi da je realizovano preko 95 odsto isplata.

"U komunikaciji sa kolegama iz Pošte, preko koje se vrši isplata, do 23. novembra dostavljeno je 104 hiljade čekova i isplaćeno nešto oko 97 hiljada, što je preko 95 odsto isplaćenih. Devet hiljada je po zahtjevu za isplatu na šalterima i sedam hiljada čine ljudi koji nisu pronađeni na adresi, koji su vraćeni na šaltere i naknadno isplaćeni", rekao je Stojanović.

Pošta je, kako bi unaprijedila uslugu, kreirala smjernice za isplatu, pa će tako u nekim poštama biti otvoreni dodatni šalteri, a radi se na tome da se isplata dodataka i davanja vrši na svim šalterima.

Bonus video: