Anđić: Reinstalacija svih računara glavni preduslov za ponovno priključivanje na mrežu, svi mejlovi osposobljeni

Anđić objasnio da su se u svakom restoru određivali prioritetni računari, te da možda zbog toga još nije došao na red računar ministra finansija

4615 pregleda 11 komentar(a)

Reinstalacija svih računara i njihovo skeniranje glavni je preduslov za ponovno priključivanje na mrežu.

To je u Bojama jutra rekao Aleksandar Anđić, načelnik Direkcije za standardizaciju informacionih sistema i informatičku podršku u Ministarstvu javne uprave (MJU).

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je na sjednici skupštinskog Odbora prije nekoliko dana rekao kako njegov računar nakon četiri mjeseca od sajber napada i dalje nije u funkciji.

Anđić objašnjava da je Ministarstvo finansija specifična institucija sa velikim brojem zaposlenih, te da nije lako organizovati reinstalaciju svih računara.

"Operativni tim za suprotstavljanje sajber napadima je u nekoliko navrata izdao preporuke na osnovu kojih je kasnije MJU izdalo uputstva i proslijedilo organima državne uprave.Nekoliko puta smo ih obavještavali šta je potrebno da se uradi da se uspostave ponovo sistemi kako je to bilo ranije i da se reinstaliraju svi računari. MF ima zaposlene koji rade u IT-u, međutim na tako veliku instituciju vjerovatno da nije adekvatan broj ljudi i u tom slučaju MJU pruža pomoć", rekao je Andić.

Navodi i da je MF u prethodnom periodu imao mnogo posla, rebalans budžeta, planiranje budžeta za narednu godinu.

"Tu su resori koji rade na obračunu zarada službenika u javnoj administraciji i iz toga razloga su oformljeni timovi koji sarađuju sa nama i koji nam daju inpute koji su računari prioritetni. Kao jedna od preporuka Operativnog tima je da se svi službenički podaci prikupe, da ih svaki IT administrator prikupi i da oni ni u kom slučaju ne smiju da se vrate na računare službenika prije nego se steknu uslovi", istakao je Anđić.

Objašnjava da to znači da se svi službenički računari skeniraju kako bi se vidjelo da nije ostalo fajlova koji bi mogli da kompromituju mrežu.

"Kolege iz MJU već rade na skeniranju podataka i imam informaciju da je taj broj već oko 450 u sedam insitutcija. Taj proces je jako spor, s obizirom na to da se skenira folder po folder", rekao je Anđić.

Fokus je, kazao je, bio na vraćanju svih usluga i dodao da su osposobljeni svi službeni mejlovi.

Bonus video: