Bečić: Glavni odbor će odlučiti o kandidatu Demokrata, podrška Spajiću ako dogovorimo zajednički nastup

"Bio zajednički kandidat sa Evropom sad ili kandidat Demokrata, ulazimo u drugi krug", poručio je lider Demokratske Crne Gore

36010 pregleda 132 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 02.02.2023. 21:56h
Završeno
21:43h

Bečić je, na kraju emisije, rekao da su "ponudili pobjednički model da bi pobijedila građanska Crna Gora svih nas".

"Hajde da zajedno, ujedinjeni posebno u centru političkom i građanskom bloku, pobijedimo kriminal, korupciju, ekstremizam i podjele, da ojačamo institucije", poručio je on.

21:34h

Komnenić je podsjetio da su ključna mjesta u preduzećima, nakon izbora 2020. godine, zauzeli partijski kadrovi.

Naveo je primjer nedavne smjene direktora Zavoda za zapošljavanje Gorana Folića, protiv kojeg je novi Upravni odbor podnio krivičnu prijavu, pod optužbom da je sa advokatom u dosluhu nanio štetu od nekoliko stotina hiljada eura. Prije nekoliko dana je smijenjen i direktor Skijališta Crne Gore, kadar Demokrata.

Upitao je Bečića kako je shvatio te smjene i kakav će stav Demokrate zauzeti ako Specijalno tužilaštvo formira predmet protiv Folića.

"Vjerujem kolegama i našim funkcionerima, sve ono što o njima znam je najbolje. Nijedan Demokrata se ne plaši provjere nadležnih organa, valjda smo zbog toga mijenjali vlast, da bismo imali nezavisne institucije i da funkcioneri ne budu sudije", naveo je lider te stranke.

Kazao je da situaciju sa Zavodom i Skijalištima "nije ni ispratio".

21:25h

Bečić je, na pitanje da li u DF-u prepoznaju partnera, podsjetio na slučaj kada su prije nekoliko godina, na Badnji dan "kolege koje nama lijepe etikete, kako kažete, sluga i ambasada", išle u susjednu Srbiju da unose badnjak u kancelariju predsjednika te države.

"Građanima je lak zaključak ko je istinski sluga naroda i države Crne Gore, a ko eventualno ima neke obaveze prema nekom drugom", rekao je.

Kazao je da ne bi težio objedinjavanju građanskih snaga da ne smatra da je to "spasonosno rješenje" koje će donijeti stabilnost, i "drugačiji raspored karata na stolu".

"Sad ne igramo s kartama koje bismo željeli. Smatram da bi mnogo bolje bilo da je drugačiji raspored snaga bio 30. avgusta (2020) u ovom dijelu onih koji su pobijedili DPS. Mnogo bi bilo stabilnije i bolje za Crnu Goru".

Kazao je da, poučen tim, želi da ponudi "pobjednički model."

"Kad igrate s kartama na koje ste prinuđeni, birate između onoga što je moguće. Šta neko očekuje, da izaberem DPS? Ovu kriminalizaciju, nacionalizam, sve što su uradili Crnoj Gori? To nije moguće".

21:10h

Bečić je, povodom izvještaja o navodnom dogovoru poslanika oko izbora troje od četvoro sudija Ustavnog suda, kazao da se, sa ciljem deblokade te institucije, ovih dana izbjegavaju medijski istupi predstavnika političkih partija, i kazao da ne želi da na bilo koji način ugrozi postignuto.

Komnenić je istakao da je javni interes da budu izabrane sudije sa referencama.

"Piše se mnogo toga, ne želim da mene neko optuži da sam komentarima ugrozio bilo koji proces. Borim se za ono što i Vi - jake i profesionalne institucije", naveo je Bečić.

"Imamo ovo što je na stolu, bez dvije trećine nema izbora. Kompromis je često skupa riječ u politici. Najlošije i najopasnije je da ponovo dobijemo kao odgovor Ustavni sud koji ostaje u blokadi", dodao je.

Komnenić je rekao kako strahuje da će doći samo do formalne, a ne suštinske deblokade.

"Mislim da će u odnosu na trenutno stanje biti značajan iskorak", odgovorio je Bečić.

Kazao je da će se na plenumu vidjeti da li će biti izabrano troje ili svih četvoro sudija. "Ne bih trenutno stavio tačku na to pitanje", naveo je.

21:00h

Bečić je na pitanje da li je okončana priča o formiranju Vlade, rekao da je to očigledno, ako je suditi po izjavama drugih subjekata.

Kazao je da sa njima niko nije razgovarao o eventualnoj rekonstrukciji aktuelne Vlade. Podsjetio je na izjave pojedinih pravnika da je to pravno upitno.

"Imamo ustavnu normu da se, ako se u roku od 90 dana ne izabere Vlada, po automatizmu raspušta Skupština i raspisuju vanredni izbori", istakao je.

Kazao je da Demokrate nemaju strah od vanrednih izbora.

"Ako je neko mislio da bez funkcionalnog Ustavnog suda ide u skraćenje mandata i vanredne izbora, imao je brisani prostor i otvoren put. Koliko sam razumio, dvije trećine poslanika su saopštili da žele da skrate mandat parlamentu. Šta ih je to sprečavalo", upitao je.

Ako se Ustavni sud učini funkcionalnim i deblokiraju procesi u Podgorici i Pljevljima, Demokrate će, kako je rekao, biti spremne da na partijskim organima razmotre pitanje skraćenja mandata parlamenta.

"Prirodno bi to bilo da to prvo razmotrimo, dogovorimo i usaglasimo u krugu 41 poslanika. Ali, ako primijetimo i zaključimo da neko želi u dužem roku da koristi tu poziciju, da drži v.d. tehničko stanje, ozbiljno razmotriti da izaberemo demokratsko rješenje za razrješenje te situacije".

Komnenić je upitao da li bi glasali za skraćenje mandata Skupštine sa DPS-om.

"Suština je da ćemo mi na organima partije odlučiti kad ćemo skratiti mandat. Nećemo ići na zahtjev DPS-a", istakao je Bečić.

20:55h

Komnenić je upitao da li je URA isključena iz priče o objedinjavanju partija na centru.

Bečić je rekao da su sa tom partijom na "nivou korektne političke distance, odnosa".

"Gledamo u budućnost i ono što je državni interes. Naša logika je bila da građanskog bloka i objedinjavanja ima ako imate dogovor dvije najveće partije u tom centru, i da vidimo da li kolege iz Evrope sad žele to objedinjavanje. I da je prirodno da se, ako imamo dogovor, te dvije partije dogovore o koraku ka manjim subjektima".

20:50h

Komnenić je upitao da li je tačno da je Bečiću na sastanku ponuđeno da im pripadne, nakon vanrednih izbora, mjesto potpredsjednika Vlade, predsjednika Skupštine i da se dogovaraju oko resora, ali da je on insistirao na poziciji premijera.

Bečić je rekao da neće interpretirati "kako Spajić kaže šta je saopštavao".

"Mi nismo pominjali bilo kakve funkcije, dubine i širine, već da prvo pobijedimo predizborno na izborima. Da biste se kandidovali, morate imati kandidata za predsjednika i nosioca liste za parlamentaarne izbore. Lako ćemo nakon izbora, ali nemoj da se neko kasno otrijezni i da ga rezultati otrijezne, jer će odgovornost onda biti velika".

20:48h

Na pitanje da li očekuje kandidaturu Đukanovića za predsjednika, lider Demokrata je kazao da se ne bavi mogućim kandidaturama drugih stranaka.

"Ono što pokazuju istraživanja je da je tačno da kandidatura Đukanovića homogenizuje anti-Đukanović biračko tijelo i motiviše ga da izađe na izbore", naveo je.

20:44h

Bečić je poručio da sigurno na predsjedničkim izborima ne bi podržali kandidata DPS-a.

"Mi smo dalji danas čak od DPS-a, nego što smo bili do 30. avgusta (2020. godine). Oni su prešli u desnicu, kriminalizacija i veza sa određenim strukturama je negdje pokazana i potvrđena kroz pravosudne procese... Nemamo bilo kakvu reformu, ne vjerujemo u to, smatramo da DPS treba nastaviti pobjeđivati".

20:40h

Bečić je, na hipotetičko pitanje da li bi u drugom krugu predsjedničkih izbora podržali kandidata DPS-a ili Mandića, rekao da su za takve odluke zaduženi partijski organi.

"Mi smo usmjereni na prvi krug, to pitanje je trenutno daleko. Bio zajednički kandidat sa Evropom sad ili kandidat Demokrata, ulazimo u drugi krug", smatra Bečić.

Upitao je zašto ne bi već sada imali "sigurnog predsjednika i veliku pobjedu na parlametarnih izborima zajedničkom saradnjom".

20:35h

Komnenić je podsjetio na izjave iz DF-a da je Andrija Mandić kandidat naroda, a da će protiv njega na izborima biti kandidati "mafije" i stranih ambasada.

Bečić je kazao da su ponosni što imaju uvažavanje od strane stranih partnera, rekavši da im niko nije nametao stavove. "Mi smo slobodna partija, slobodnih funkcionera, koja djeluje na građanskim principima i odluke donosi na svojim organima i misli svojom glavom".

Poručio je da će Demokrate biti "sluge naroda", čuvajući interese građanske i evropske Crne Gore.

20:29h

Bečić je rekao da je na sastanku sa Spajićem prije dva dana ukazao da građani "žele objedinjavanje".

"Imate ubjedljivu većinu koja podržava koaliciju", tvrdi Bečić.

20:27h

Komnenić je upitao da li to što možda neće biti dogovora partija "na centru", stvara mogućnost da u drugi krug izbora ne uđe nijedan od njih, već Andrija Mandić, "predstavnik strukture koju su predstavnici Demokrata i Evrope sad stavili u istu ravan sa DPS-om".

Bečić je kazao da je to pitanje za Spajića. "Ne mogu biti kriv ako neko odbija da jačamo građanski blok i građansku Crnu Goru."

20:24h

Bečić je rekao da su "ono što pripada narodu - dali narodu".

"Osnažili smo građane, to je patriotski pristup", naveo je.

20:21h

Bečić je rekao da Demokrate žele Crne Goru gdje "neće Crnogorac sa Cetinja ubjeđivati Srbina iz Berana da mora biti Crnogorac, ili obratno" i rekao da je građanska Crna Gora "najbolja Crna Gora".

Prioritet su, kako je istakao, vladavina prava, jačanje institucija...

20:17h

Lider Demokrata je rekao da su spremni za izbornu kampanju, ali da "nije trenutak za mjerenja, već vizionarstvo".

"Da bismo objedinili građanske snage, pobijedili podjele, ekstremizam, kriminal i korupciju, i da bi pobijedila građanska Crna Gora", naveo je on.

Istakao je da se prije, a ne nakon izbora sklapaju dogovori o podjeli odgovornosti, te ocijenio da se njemu najmanje može inputirati "foteljaški pristup".

"Uvijek sam tu bio relaksiran, ali je potreba da podijelimo odgovornost, da eliminišemo revanšizam i da imamo pobjednički model".

20:15h

Bečić je rekao da je javna ponuda Demokrata upućena Evropi sad, prvo rečena direktno Spajiću i njegovim kolegama.

"Bili su upoznati s ovim promišljanjem, analizama i ponudama krajem prošle i početkom ove godine".

20:07h

Bečić tvrdi da istraživanja javnog mnjenja kažu da su birači Demokrata i Evrope sad bezrezervno za zajednički nastup. 

"Istraživanja kažu da zajednički kandidat moguće pobjeđuje i u prvom krugu, a sigurno je novi predsjednik Crne Gore. Da zajednička parlamentarna lista Demokrata i Evrope sad pobjeđuje i na parlamentarnim izborima", dodao je.

Rekao je da su ponudili džentlmensko i fer rješenje i da Evropa sad kaže da li pretenduje na poziciju predsjednika ili premijera.

"Smatrali smo da će to biti pozicija predsjednika Vlade, istraživanja kažu da je adekvatni kandidat za to, a da mi predložimo kandidata za predsjednika. Međutim, kad su bez konsultacijama sa nama donijeli odluku, nismo istrčali i spremni smo da podržimo i kandidaturu Spajića, zajedničkog kandidata, ako hoćemo da napravimo dogovor o zajedničkom prijateljskom nastupu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima".

Komnenić je pitao da li je zaključicima Predsjedništva Demokrata isključena mogućnost podrške Spajiću i da li je to kraj pregovora.

"Nikad ne kažemo kraj, jer naša ponuda je uvijek tu. Bez obzira na njihov jednostrani potez - ako ćemo da se dogovorimo da zajedno nastupimo i napravimo partnerstvo pobjedničko za Crnu Goru, koje će stabilizovati prilike u narednih deset godina, evo podržaćemo Spajića, zajedničkog kandidata, ako dogovorimo zajednički nastup i na parlamentarnim izborima", rekao je Bečić.

19:58h

Predsjedništvo Demokrata je na večerašnjoj sjednici odlučilo da se sazove sjednica Glavnog odbora te stranke, na kojoj će se utvrditi kandidat Demokrata za predsjednika države, kazao je Bečić.

Na pitanje da li je on najozbiljniji kandidat, rekao je da će tu odluku donijeti Glavni odbor Demokrata.

Izmjena: 20:07h
19:40h

Gost večerašnje emisije "Načisto" sa Petrom Komnenićem je lider i poslanik Demokrata Aleksa Bečić.

Bonus video: