Popović ima informaciju da se dio hotela "Korali" ruši, a dio nadograđuje: Nijedno ni drugo ne bi smjelo

Iako je on nasljednik autorskih prava, niko mu nije tražio dozvolu za ove građevinske radove

26722 pregleda 19 komentar(a)
Popović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Popović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vladimir Popović, sin pokojnog arhitekte Milana Popovića, višestrukog dobitnika republičke nagrade Borba, između ostalog i za hotel "Korali" u Sutomoru, saznao je da se jedan dio ovog objekta ruši, a drugi dograđuje.

Iako je on nasljednik autorskih prava, niko mu nije tražio dozvolu za ove građevinske radove.

Osim toga, Uprava za zaštitu kulturnih dobara prije godinu prihvatila je Popovićevu incijativu za uspostavljanje zaštite "Korala" i još nekoliko njegovih djela.

Za hotel "Korali" u Sutomoru, sagrađen 1968. godine, arhitekta Milan Popović dobio je državnu, Borbinu nagradu.

"Imam informaciju od strane prijatelja i rodbine da se jedan dio hotela ruši, a da se drugi dio hotelskih zgrada nadgrađuje. Nijedno ni drugo ne bi smjelo da se radi", istakao je Vladimir Popović.

I to iz razloga što je, kaže on, Uprava za zaštitu kulturnih dobara prije godinu prihvatila njegovu inicijativu za uspostavljanje zaštite ovog i još četiri djela za koje je njegov otac dobio nagradu tadašnje države.

"Znači da sva djela koja su nagrađena od strane moga oca - hotel "Kastellastva", Tehnički fakulteti zajedno sa studentskim domovima, Klinički centar i hotel "Korali" su u prihvaćenoj incijativi za zaštitu, znači ne bi smjeli da se ruše. Osim toga što ne bi smjeli da se niti ruše, niti nadgrađuju, u pitanju su i neki moralni, a i zakonski parametri koji moraju biti ispunjeni, a to je pitanje što sam ja kao nasljednik svoga oca i nasljednik autorskih prava", kazao je Vladimir Popović.

Uprkos tome, o mogućem rušenju i rekonstrukciji ga nijesu obavijestili ni vlasnik, niti izvođač radova i arhitekta koji vodi projekat. Inicijativu za uspostavljanje kulturnog dobra na djela Milana Popovića jednoglasno je prihvatila i Skupština strukovne komore arhitekata.

"Kako to gospoda rade i zašto rade, to mi nije jasno, kao što mi nije jasno kako Uprava koja se bavi zaštitom ne preduzima ništa", rekao je Vladimir Popović.

O tome šta se dešava sa hotelom "Korali", Uprava za zaštitu kulturnih dobara, nije se još oglašavala. Možda će naša priča biti povod za to.

Bonus video: