Nemaju mogućnost izbora: Na javni poziv za školu u prirodi javlja se samo jedna turistička agencija

Kristina Mihailović objasnila da su turističke agencije među sobom podijelile škole, i da se tačno zna kojoj šalju ponudu, kao i kolika je cijena

5757 pregleda 2 komentar(a)

Na javne pozive za realizaciju škole u prirodi školama se javlja samo jedna turistička agencija, pa zbog toga ne postoji mogućnost izbora.

Direktor OŠ "Maksim Gorki", Tigran Dobrašinović kazao je u Bojama jutra da je za ovu školsku godinu sproveden javni poziv i da je destinacija Podgorica - Cetinje - Budva, odnosno odmaralište Naftagasa u Bečićima.

"Sprovedena je anketa i vidimo da je veliko interesovanje. Očekujemo da će 90 odsto učenika iči. Ponuđena cijena je 160 eura po učeniku. I bila je samo jedna ponuda", rekao je Dobrašinović.

A škole dobijaju samo jednu ponudu jer su se, objašnjava Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji, agencije podijelile.

"Svaka ima svoju školu. Tačno se zna na koji se tender koja javlja i imate jednu ponudu i uvijek isto obrazloženje. Nemate mogućnost da birate".

Tvrdi da škola u prirodi, kakva je sad, nije škola u prirodi.

"Oni koi bi trebalo ne pružaju na kvalitetan način te usluge. Kada pitate Ministarstvo oni kažu da je to nadležnost škola i postoji samo jedno uputstvo na osnovu kojeg se škole u prirodi organizuju".

Učitelj u OŠ "21. maj" Saša Bakrač ističe da je odlazak u školu u prirodi izuzetno velika odgovornost.

"To su neprospavane noći, jer morate da vodite računa da je čitav dan isplaniran. Stvaramo duh zajedništva... Izlaze iz zone komfora što je vrlo bitno za njihov razvoj. Organizuju se razni poligoni spretnosti, radi se na motorici, uče o sportovima, druže se. Škola u prirodi za mene predstavlja savršen model rada da mogu na jedan inovativniji način da obrađujem one nastavne sadržaje i da neke elemente koje ne možemo da realizujemo u učionici imamo prilku da realizujemo na ovaj način, kroz školu u prirodi", poručio je Bakrač.

Bonus video: