MANS: Pavličić sakrila of-šor kompaniju i prodaju Bemaksu

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS, Valentina Pavličić je kazala da je bila upoznata sa činjenicom da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju

54153 pregleda 69 komentar(a)
ValentinaPavličić, Foto: Boris Pejović
ValentinaPavličić, Foto: Boris Pejović

U novoj istraživačkoj priči o neprijavljenoj imovini crnogorskih javnih funkcionera, Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva da je bivša sutkinja Višeg suda u Podgorici, Valentina Pavličić od nadležnih organa sakrila da je njen suprug bio vlasnik of-šor kompanije registrovane na Karibima koja je u svom vlasništvu imala i motorno plovilo, kao i poslovnu transakciju kojom je ona 2011. godine prodata kompaniji Bemaks.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu, Valentina Pavličić bila je dugogodišnja sutkinja Višeg suda u Podgorici, a do 2015. godine i sutkinja Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine u tom sudu gdje je postupala u najsloženijim krivičnim predmetima, poput onoga za budvansku Zavalu.

Imovinski karton Zastupnice Pavličić pokazuje da ona i članovi njenog domaćinstva posjeduju značajnu nepokretnu imovinu i štedne uloge, te udjele u više kompanija.

Međutim, u imovinskim kartonima Valentine Pavličić koje su javno dostupni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nema informacije da je njen suprug, Predrag Pavličić, posjedovao kompaniju "Blueray Limited", registrovanu u Sent Vinsent i Grenadinima, jednom od ostrva iz Karipskog arhipelaga.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Predrag Pavličić do sredine 2011. godine bio jedini vlasnik ove of-šor kompanije nakon čega ju je prodao podgoričkoj kompaniji Bemaks. Vrijednost kompanije prema Ugovoru o kupoprodaji akcija je iznosila 50 hiljada eura.

Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS, Valentina Pavličić je kazala da je bila upoznata sa činjenicom da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju.

"Upoznata sam da je moj suprug u ljeto 2007. godine kupio akcije kompanije za koju ste iskazali interesovanje, jer je na istu već bilo registrovano motorno plovilo. Ukazujem da nije riječ o novom, već polovnom, starom nekoliko godina plovilu", rekla je Pavličić.

Pavličić u pisanom odgovoru MANS tvrdi i da njen suprug pomenutu kompaniju nije koristio za druge poslove, već da je samo poslužila za registraciju plovila jer tada Crna Gora nije imala svoj registar plovila.

Ipak, i pored obaveze da prijavi kompletnu imovinu svih članova svog domaćinstva, podaci sa sajta ASK-a pokazuju je Pavličić propustila da nadležnim organima prijavi da njen suprug posjeduje of-šor kompaniju.

Tako u imovinskim kartonima koje je kao sutkinja Višeg suda podnosila u periodu od 2007. do 2011. godine, nema podataka o kompaniji koje bila u vlasništvu njenog supruga, Predraga Pavličića.

Tadašnji Zakon o sprečavanju konflikta interesa, ali i današnji Zakon o sprečavanju korupcije jasno propisuju obavezu javnog funkcionera da istinito prijavi ličnu i imovinu članova domaćinstva, uključujući i vlasničke udjele u kompanijama.

Tadašnja sutkinja Višeg suda je bila u obavezi i da nakon kupovine kompanije preda poseban izvještaj o promjeni u vrijednosti imovine većoj od 5.000 eura, jer je bilo očigledno da kompanija ne postoji samo na papiru, već da ima i određenu imovinu, što se nije desilo.

Of-šor kompanija je u maju 2011. godine prodata za iznos od 50 hiljada eura, a Bemaks je umjesto gotovog novca, na ime Predraga Pavličića prenio vlasništvo nad stanom od 46 kvadratnih metara u zgradi "Nomal Company" u blizini podgoričkog hrama.

Svega četiri mjeseca prije nego što će ga dati Pavličićima u kompezaciju za oš-šor firmu, Bemaks je ovaj stan kupio za blizu 68 hiljada eura od supuge Zorana Tomčića, jednog od smijenjenih pomoćnika bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Stan koji je na ovakav način stekao od kompanije Bemaks, Predrag Pavličić je ubrzo poklonio svom ocu, a ovaj svojoj kćerki, Predragovoj sestri. Nakon što je nekoliko godina "kružio" unutar porodice, Pavličići su ovaj stan 2019. godine za 50 hiljada eura konačno prodali Danijeli Golubović, supruzi kontroverznog funkcionera crnogorske javne i tajne policije, Duška Golubovića.

Na taj način je vlasništvo nad ovom nekretninom za osam godina promijenjeno čak šest puta.

Iz MANS-a su najavili da će kompletnu dokumentaciju do koje su došli u ovom poslu predati nadležnoj ASK i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Odgovor Zastupnice Crne Gore u Strazburu, Valentine Pavličić na pitanja Istraživačkog centra MANS-a, integralno je objavljen na Internet prezentaciji te organizacije.

Bonus video: