Nošenje nošnje bez košulje neprimjereno, organizatori se pravdaju umjetničkom slobodom

Dizajner i koreograf Mis Monte Miroslav Pučijašević se izvinio svim organizacijama koje brinu o folklornom dobru i Udruženju

15423 pregleda 17 komentar(a)

Tokom događaja Mis Monte gdje se birala najljepša Crnogorka takmičarke su na scenu izašče u modifikovanoj narodnoj nošnji, odnosno bez košulje i sa ćemerom na glavi umjesto oko pasa, što je izazvalo reakcije.

Udruženje folklornih ansambala osudilo je ovakvo nošenje nošnje.

Iz Ministarstva kulture kazali Bojama jutra da narodna nošnja nije kulturno dobro, već samo način njene izrade, tako da pomenuti slučaj ne bi komentarisali jer nije u njihovoj nadležnosti.

Dizajner i koreograf Mis Monte Miroslav Pučijašević se izvinio svim organizacijama koje brinu o folklornom dobru i Udruženju.

"Ne bi trebalo ovo na ovaj način da gledamo, jer smo se vodili kombinacijom tradicije i modernog, da približimo ovoj generaciji tradiciju kroz modni performans jer mnoge od tih djevojaka i sve generacije sve manje i manje poznaju folklor", rekao je Pučijašević.

Dodaje da je na pogrešan način shvaćeno ono što su htjeli da prikažu, ali da je u pitanju umjetnička sloboda, ni najmanje skrnavljenje.

Direktor Udruženja folklornih ansambala Crne Gore Predrag Šušić navodi da nošnja u sebi sadrži kulturne i istorijske podatke.

"Nije to samo ornamentika već čitav identitet naroda. Veliki broj ljudi se našao uvrijeđenim, po meni sa razlogom. Imali smo nekoliko razgovora sa agencijom, sigurni smo da nikakve loše namjere nije bilo", ističe Šušić.

Smatra da je nositi crnogorsnu narodnu nošnju bez košulje neprimjereno.

"Čak se i loša usluga djevojkama napravila, meni je žao što su bile izložene nekim ružnim komentarima. Imamo modne detalje sa etno motivima koji nisu djelovi narodne nošnje. Nošnja ima način kako se oblači".

Dodaje da nije isto modifikovati crnogorsku i nošnju iz Južne Amerike.

"Naša tradicija je utkana u nju, identitet naroda. Oni već idu gologa pupka, kratih suknji. Neki normativi se znaju. Podržavam stilizaciju nošnje na neki poseban način, ovo nije stilizacija ovo su djelovi nošnje koji su samo stavljeni tamo gdje je kreatoru bilo zanimljivo", zaključio je Šušić.

Bonus video: