Šćekić: Ove godine se vraća značajan broj ljekara sa specijalizacije i subspecijalizacije

Kao veliki problem ministar zdravlja ističe nedostatak pedijatara, posebno u opštinama na sjeveru.

14478 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2023. 09:51h

Javno zdravstvo je zapostavljeno, imamo sistem koji se svjesno urušavao iz interesa da se jačaju neke druge sfere zdravstvenog sistema. Govorim o određenom segmentu privatnog zdravstva, rekao je u Bojama jutra ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

"Bilo je ljudi koji su bili na odgovornim pozicijama i koji su dozvolili da se u kontinuitetu prave vakumi kada je riječi o specijalizacijama i subspecijalizacijama. Ove godine se vraća značajan brojh naših ljekara sa specijalizacije i subspecijalizacije, pa će u drugoj polovini godine biti ojačan naš zdravstveni sistem", najavio je Šćekić.

Kao veliki problem ističe nedostatak pedijatara, posebno u opštinama na sjeveru.

"Pokušavamo da to svakodnevno nadomjestimo".

Šćekića iznenađuje podatak koliko ljekara se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

"Jer ako nema konkretnih razloga zašto nisu u zdravstvenom sistemu, onda bih volio da popričam sa njima i siguran sam da ćemo naći angažovanje za njih", poručio je Šćekić.

Svi apotekarski lanci odazvali su se projektu "Stop inflaciji", a Šćekić navodi da se taj socijalni osjećaj privatnika prema građanima za pohvalu.

"Ima jedna paleta ljegova koji su u svakodenvnoj upotrebi. Tim MZ je sa pomenutim lancima došao do dogovora, cijene nekih ljekvoa će biti sa maržom 0. U četvrtak ćemo već znati koja je cijena kojeg lijeka", rekao je Šćekić.

On je rekao da Crna Gora ima najrasprostranjeniju i najkvalitetniju listu ljekova u Evropi.

"Tolika je paleta ponuda ljekova koje građani mogu podići na recept, to nema u regionu. Ima i onih koji su skuplji ali moramo shvatiti da je Crna Gora malo tržište i da se određenim dobavljačima ne isplati da ih plasiraju na naše tržište po nižim cijenama".

Na pitanje gledateljke TV Vijesti kako ministar misli da poboljša situaciju kada komunalnog policajca postavlja za direktora Doma zdravlja Herceg Novi koji, kako tvrdi, teroriše radnike, Šćekić kaže da je zaposlenima problem što se zavodi red.

"Potpuno sam upućen u situaciju Doma zdravlja Herceg Novi. Prije svega nepristojno je karakterisati čovjeka na takav način, on je magistar prava i radio je niz odgovornih poslova. Pa šta ako je bio komunalni policajac? Njima je problem što se zavodi red. On će da vrati ugled Domu zdravlja koji je značajno urušen. Problem je onima koji ne mogu da dolaze na vrijeme na posao, da sjede u ordinacijama, što je manjak u blagajni... Pokušavaju da skrenu sa tema koje su problematične", rekao je Šćekić.

Dodaje da je Ministarstvo u ovom trenutku jako zadovoljno njegovim radom i da ima punu podršku Ministarstva.

Šćekić kaže da se pokazalo da je odluka o spašavanju Meljina pokazala kao dobra.

"To što je neko zbog izostanka uloge da bude direktor napravio atmosferu u Meljinama, štrajkova i pobuna je druga dimenzija. Ovdje se ne priča isključivo o potrebama građana, jer su njih prepoznali Ministarstvo i FZO. Bolnica je toliko bila urušena da je nismo mogli formirati kao posebnu bolnicu", rekao je Šćekić.

Bonus video: