Ni ChatBot, ipak, nije savršen

"Danas već ne morate ništa ni programirati, već je bitno da samo znate da koristite tehnologiju, da znate da napišete određenu vrstu upitnika ili pitanja, kako bi vam program vještačke inteligencije dao odgovarajući odgovor", kazao je Bulatović

37995 pregleda 11 komentar(a)
ChatGPT, Foto: TV Vijesti
ChatGPT, Foto: TV Vijesti

Jeste li nekad pomislili "Kako bi bilo dobro da ovaj mejl može neko umjesto mene da napiše", ili da neko, umjesto vas, izvuče ključne podatke iz gomile literature za rad koji pripremate? Ono što je ranije bilo zamislivo samo u naučno - fantastičnim filmovima, razvojem vještačke inteligencije približava se realnosti, a jedan od revolucionarnih iskoraka je Chat GPT, takozvani četbot koji je u novembru prošle godine lansirala kompanija OpenAI.

Nikola Bulatović iz Nevladine organizacije Crnogorska asocijacija za vještačku inteligenciju (MAIA) kaže da, "Chat GPT jeste revolucija. Prije deset godina ste morali biti ekspert u pogramiranju grafičkih kartica da biste mogli napraviti jedan program vještačke inteligencije. Danas već ne morate ništa ni programirati, već je bitno da samo znate da koristite tehnologiju, da znate da napišete određenu vrstu upitnika ili pitanja, kako bi vam program vještačke inteligencije dao odgovarajući odgovor".

Marijeta Barjaktarović Lanzardi iz Fonda za inovacije i tehnološki razvoj je kazala da je "skorašnje lansiranje Chat GPT-ja zapravo dovelo do toga da je bar jednom svaki naš građanin, makar iz radoznalosti, pogledao mogućnosti ove tehnologije".

Iz NVO MAIA, ukazuju da Chat GPT može biti od izuzetne koristi kako za pojedinca, tako i za institucije, što prepoznaju i u Fondu za inovacije pri Ministarstvu nauke.

"U državnim institucijama mogu se iskoristiti neki od takvih sistema za brže kreiranje sadržaja. Npr., ako nam je nekog dana dosadno da pošaljemo neki mejl, možemo iskoristiti Chat GPT na osnovu par riječi čitav sadržaj mejla. Isto tako, možemo ga koristiti za automatsku obradu dokumenata. Chat GPT može omogućiti da veliki broj dokumenata, veliki broj ugovora finansijskih, pravnih i sl. analiziramo na brži način i, umjesto par dana ili par mjeseci, odgovore dobijemo za par minuta", kazao je Bulatović.

Barjaktarović Lanzardi ističe da "imaju i one svoje manjkavosti, a imaju i neke brojne dodatne mogućnosti koje mogu da nam olakšaju rad, tako da se nadam da će naši građani prepoznati u budućnosti olakšano vođenje svakodnevnih aktivnosti, ali i u svom poslu upotrebu ovih tehnologija. Opet, sa druge strane, to će podrazumijevati i edukaciju, kako od strane državne uprave, kada govorimo o nekim servisima gdje će se ova tehnologija koristiti prilikom davanja javnih usluga, tako i u privatnom sektoru".

Koliko je ova tehnologija napredna, pokazalo je testiranje njenog znanja u ekonomiji, pravu, medicini, programiranju i drugim oblastima, sa u prosjeku po 90 odsto tačnih odgovora. Međutim, da li Chat GPT baš sve zna?

ChatGPT smo pitali, ko je najbogatiji Crnogorac?

"Prema Forbsovoj listi milijardera za 2021. godinu, najbogatiji Crnogorac bio je Duško Knežević, sa neto vrijednošću od 1,3 milijarde američkih dolara", glasio je odgovor ChatGPT -ja.

Da li Duško Knežević ima plavu torbu?

"Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li Duško Knežević posjeduje plavu torbu, jer kao digitalni asistent nemam pristup informacijama o njegovim ličnim predmetima ili preferencijama", odgovorio je ChatGPT -ja.

Iako je u stanju da za svega nekoliko minuta položi najteže ispite na prestižnim fakultetima, ni ChatGPT ne zna da li plava torba Duška Kneževića zaista postoji. Ni čovjek nije savršen, a kamoli inteligencija koju je on kreirao. Ipak, jedno drugom značajno mogu pomoći u razvoju.

Bonus video: