Opština Budva potencijalno pred još jednom blokadom

U budvanskom DF-u ostaju pri stavu da Božović treba da bude oslobođen, jer se u susprotnom dovode u pitanje ne samo isplate zarada, već i cjelokupno funkcionisanje opštine Budva u susret ljetnjoj sezoni

33584 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Opština Budva , potencijalno je pred još jednom blokadom, nakon što je njen predsjednik, Milo Božović završio u pritvoru, a od januara nijesu izabrani potpredsjednici koji bi mogli da nastave da vode grad.

U budvanskom DF-u ostaju pri stavu da Božović treba da bude oslobođen, jer se u susprotnom dovode u pitanje ne samo isplate zarada, već i cjelokupno funkcionisanje opštine Budva u susret ljetnjoj sezoni.

Drugačije razmisljaju predstavnici Demokrata i Ure, koji su zimus podržali izbor Božovića za čelnika grada.

Budva neće daleko, ako je suditi po onome što kaže predsjednik gradske skupštine Nikola Jovanović, a Televizija Vijesti ga je pitala, šta je rješenje u situaciji kada je predsjedniku opštine Milu Božoviću, zbog sumnje za stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge, određen pritvor do 30 dana,a potpredsjednici još nisu izabrani?

"Da se gospodinu Božoviću odredi neka druga vrsta mjere dostupnosti nadležnim organima, a to je zabrana napuštanja države, zabrana napuštanja grada, oduzimanje ličnih dokumenata", kazao je Jovanović.

Na pitanje šta ako to ne bude moguće, Jovanović je kazao da će odgovornost za blokadu biti na strani onih koji insistiraju na tim mjerama.

"Ukoliko se to desi Opština Budva neće moći da ostvaruje svoju funkciju da isplaćuje zarade, da potpisuje punomoćje za zastupanje u brojnim postupcima koji su pokrenuti, tu mislim na sudske postupke, tu mislim na arbitražu WTE protiv Opštine Budva vrijednosti od preko 100 miliona i mogu slobodno da kažem da će pravo na lokalnu samoupravu biti oduzeto svim građanima, jer Opština neće moć da funkcioniše", dodao je on.

Kazao je kako u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine, nije moguće da Božović na nekoga prenese ovlašćenja za isplatu zarada.

Demokrate i URA, koji su u januru glasali da Milo Bozovic bude predsjednik Opštine, vjeruju ipak da postoje I drugi izlazi iz ove situacije.

"Poštujući pretpostavku nevinosti mi očekujemo odgovoran odnos i partije na čijem je čelu bio kao predvodnik liste gospodin Božović, i naravno predsjednika Opštine", kazala je poslanica građanskog pokreta URA Božana Jelušić.

Ona je rekla kako vjeruje da u ovakvim trenucima jeste moguće naći zakonska i zakonita rješenja, te da bi u to trebalo da budu uključeni, prije svega, pravnici Opštine.

Oni bi, prema njenim riječima, trebalo da se o ovom pitanju odnesu onako kako bi bilo optimalno za grad i njegovo dalje funkcionisanje.

"Sagledavajući javni interes rješenje bi moglo da bude da gospodin Božović predloži potpredsjednika Opštine koji bi upravljao opštinom u njegovom odsustvu", kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović.

U pitanju je, kako on kaže, jedan akt.

"Advokat ili drugo lice može da mu unese akt da potpiše dok je u pritvoru, a isti se, naravno, mora staviti u procesudu i to po hitnom postupku", dodao je Krapović.

I dok u URI i Demokratama vjeruju kako Božovic neće dozvoliti da opština postane talac procesa, čiji je Božovic akter, u Demokratskom frontu (DF) misle sasvim suprotno.

"Možemo da kažemo da su DF i izborna volja građana Budve taoc čitave situacije, za šta ni DF ni Božović i suštinska većina nijesu odgovorni", kazao je Jovanović.

Krapović je kazao kako vjeruje da će Božović cijeniti cijelu situaciju i ono što su interesi građana Budve.

"Ako bude to bilo koja nepopularna mjera, ne sumnjam da će sam predsjednik imati dovoljno kapaciteta da o tome sam odluči", kazala je Jelušić.

I dok političari očekuju da se rješenje pronadje što prije , građani razmišljaju o sezoni, a zaposleni u Opštini vjerovatno o plati, koju bez potpisa predsjednika opštine ne mogu dobiti.

"Ostaje da budu strpljivi i da rade u najboljem interesu grada, jer neće sigurno lični dohodak pobjeći nikome", zaključila je Jelušić.

Bonus video: