Osiguranje putnika u Crnoj Gori 560 odsto skuplje nego u Hrvatskoj i 700 više odsto nego u Srbiji

Dokić navodi da je polisa od 11,60 eura po putniku previsoka i predstavlja opterećenje za prevoznike

6674 pregleda 6 komentar(a)

Crnogorski prevoznici osiguranje putnika plaćaju 560 odsto više nego kolege u Hrvatskoj i 700 odsto više nego što to čine oni u Srbiji, rekao je u Bojama jutra predstavnik Klaster prevoza Davor Dokić.

Cijena osiguranja po putniku u Crnoj Gori iznosi 11,60, u Hrvatskoj 2, a u Srbiji 1,60 eura.

Dokić objašnjava da su cijene formirane nakon željezničke nesreće na Bioču, i da su iste za željezničke, autobuske i avio prevoznike, jer pripadaju istom paketu osiguranja.

"Ta premija je bila čak i veća 12,60 eura, pa smo intervenisali i smanjili su za euro. Pokušali smo više puta da se dogovorimo sa Nacionalnim biroom osiguravača i Agencijom za nadzor osiguranja da smanje ovu polisu koja je nama opterećenje za poslovanje, pogotovo nakon korone. Nismo naišli na razumijevanje, probali smo i preko Privredne komore", kaže Dokić.

Navodi primjere iz regiona.

"Jedan veći prevoznik koji ima 3.000 mjesta plati plati premiju 33.600 eura, kolega u Hrvatskoj plati 6.000 eura, a u Srbiji 4.800 eura. Čak su Hrvati dali mogućnost da se osigura zbirno firma, ne po autobusu, a onda vam ako imate 100 autobusa, polisa izlazi 22 centa po čovjeku. To je nestvarna razlika", zaključuje Dokić.

Bonus video: