Crna Gora se ne može pohvaliti kapitalnim projektima: Nedostatak vizije, plana i jasnog političkog stava o razvoju

Ukupno 41 kilometar auto-puta, koštao je skoro milijardu eura, a gradio se sedam godina, sa pet odgađanja, u mandatima četiri Vlade

25265 pregleda 25 reakcija 23 komentar(a)
Detalj sa auto-puta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa auto-puta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Za 17 godina, od kako je obnovila nezvisnost, Crna Gora ne može se pohvaliti kapitalnim projektima.

Oni u turizmu su privatne investicije, dok se strateški državni kapitalni projekti svode na prvu dionicu auto-puta, od Smokovca do Mateševa i podvodni energetski kabl između Crne Gore i Italije.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da je to posljedica nedostatka vizije, plana i jasnog političkog stava o razvoju države.

Iako smo, od prošle do ove godišnjice nezavisnosti, uspjeli da konačno dostignemo brzinu od 100 km na čas na prvoj dionici auto-puta, država se, za 17 godina od obnove nezavisnosti, ne može pohvaliti brzim razvojem...

Ekonomski stručnjaci zato brzo i lako nabroje kapitalne projekte.

Ukupno 41 kilometar auto-puta, koštao je skoro milijardu eura, a gradio se sedam godina, sa pet odgađanja, u mandatima četiri Vlade.

U drugoj polovini prošle godine, od kada je otvoren, prihodi su dostigli nešto preko četiri i po miliona eura, a projekcije su da će ove godine izaći na devet i po.

I na podmorski kabl, između Crne Gore i Italije, prvi energetski most između Evropske unije (EU) i Balkana, vrijedan takođe oko milijadrdu, čekalo se devet godina.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je, od novembra 2019., kada je kabl aktiviran, do maja prošle godine, od ove investicije zaradio blizu 19 miliona eura.

Zašto Crna Gora danas ne može da govori o još nekim strateškim kapitalnim projektima?

Ključno je, zaključuju sagovornici Televizije Vijesti, da država ima jasnu definiciju razvoja za minimum 20, do 30 godina, i da postavi prioritete, a ne da, kao do sada, ali i kao većina država Zapadnog Balkana, funkcioniše po principu – od danas do sjutra.

Bonus video: