Svaki četvrti nastavnik trpi nasilje: Učenicima se šalje poruka da je agresija najisplativija

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao da je problem što dio nastavnika i dalje neće da govori o problemu

5214 pregleda 21 reakcija 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Svaki četvrti nastavnik u crnogorskim školama pretrpio je ili trpi neki oblik nasilnog ponašanja - od učenika, uprave škola, kolega, a najčešće od roditelja, kako bi povećali ocjenu njihovom djetetu, pokazalo je istraživanje Sindikata prosvjete.

Predsjednik sindikata Radomir Božović kazao je da ti podaci treba da zabrinu sve u državi. "Jedan od problema je što nemamo mehanizme zaštite, samoodbrane", ukazao je on u "Bojama" jutra na TV Vijesti.

Kazao je da je problem što dio nastavnika, bez obzira što je anketa bila anonimna, i dalje neće da govori o tim problemima, i da "to trpe, ćute, nose u sebi".

Zorica Minić psihološkinja iz ispitnog centra, ukazala je da se, ako je nastavnik nesiguran i nezadovoljan, to može odraziti na njegov rad. "Sve to ima posljedice na kvalitet nastave i znanja učenika", istakla je.

"Sa druge strane, ako učenici vide da je nasilje prisutno - da je moguće vršiti nasilje nad nastavnicima, da nastavnici vrše nasilje jedni nad drugima, da njihovi roditelji mogu doći u školu, vršiti nasilje i tražiti veću ocjenu, kakva se poruka njima šalje? Da je nasilje u redu, da je potpuno legitimno biti nasilan i da je snaga i agresija najisplativija", dodala je.

Božović je poručio da prosvjetni radnik bez ugleda i autoriteta "ne valja čitavom društvu". "Prosvjeta je decenijama u Crnoj Gori na margini", istakao je.

Kazao je da za nasilje nad nastavnicima makar roditelji učenika treba da odgovaraju novčano.

Bonus video: