Knežević: Ako budemo dio vlade, pripada nam i mjesto predsjednika Skupštine

"Ukoliko nas nema u vladi, mi smo opozicija, ali nismo konstruktivna opozicija, nego smo opozicija koja će učiniti sve da tu Vladu đavoliše što prije"

60822 pregleda 815 reakcija 160 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Milan Knežević poručuje da će ta koalicija biti u Vladi na osnovu broja mandata koji su osvojili ili neće biti njen dio.

Knežević je Televiziji Vijesti rekao da ako budu u vladi, pripada im mjesto predsjednika Skupštine a ako ne budu njen dio - poručuje da bi iz opozicije učinili sve da vlada što prije padne.

Poručuje da sve zavisi od lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića kog vidi kao prirodnog mandatara, pa stoga ne razmišlja previše o pozivu na razgovore koje je inicirao lider Demokrata Aleksa Bečić.

"Imao sam jedino razgovor sa Milojkom Spajićem, nedugo nakon što su se završili parlamentarni izbori, ali ne mogu reći da su to bili pregovori već više sagledavanje neke opšte situacije, mogućnosti ili perspektiva eventualne saradnje, ili nesaradnje", rekao je Knežević Televiziji Vijesti.

Tvrdi da o neformalnim razgovorima o formiranju Vlade čita iz medija, pa je na taj način saznao i za nezvanične informacije da Bečić inicira sastanak svoje partije, Pokreta Evropa sad, GP URA i SNP-a, a da su navodno spremni i da Kneževićevoj koaliciji ponude mjesto šefa parlamenta i još neke pozicije u vlasti.

"Sad sve ovo što čitamo u medijima ovih dana možda sad dovodi u pitanje da li je došlo do neke promjene, jer sa nama niko nije razgovarao, pa da se onda možda Bečić pojavio kao mandatar za sastav nove vlade, ali ako se to dogodilo, smatramo da treba da budemo obaviješteni, ukoliko žele partnerstvo sa koalicijom Za budućnost Crne Gore. Mi nemamo namjeru da učestvujemo u vladi koja će biti formirana sa 41 ili sa 43 poslanika, a da onda mi budemo pozvani da se navodno pregovara sa nama, narodski rečeno, samo da se usta plaknu".

Istovremeno, ističe Knežević, spremni su da budu dio nove vlade, ali na ravnopravnim osnovama.

"Onda je jasno, i po rasporedu snaga i po broju mandata, da predsjednik Skupštine pripada koaliciji Za budućnost Crne Gore i tu nije ništa sporno. Svakako da i ja kao nosilac liste i kolega Andrija Mandić kao naš kandidat za predsjednika, koji su osvojili respektabilan broj glasova, imamo potpuno pravo da budemo dio te i takve vlade. Spremni smo i to smo javno saopštili da se odreknemo učešća u bezbjednosnom sektoru".

Kaže da je njegov DNP još ranije govorio da je zainteresovana za sektor saobraćaja ili energetike u eventualno podijeljenom resoru kapitalnih investicija, a upitan gdje bi sebe vidio u Vladi, šaljivo odgovara...

"Ja bih sebe najviše vidio u Ambasadi u Moskvi, šalim se sad..."

Ponavlja da su spremni da stave moratorijum na pitanja poput nezavisnosti Kosova i NATO-a, a tvrdi i da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine...

"Od Milojka Spajića zavisi da li će koalicija Za budućnost Crne Gore biti u vladi ili neće. Ne tražimo ništa više što nismo dobili, a ni manje. Ukoliko nas nema u vladi, mi smo opozicija, ali nismo konstruktivna opozicija, nego smo opozicija koja će učiniti sve da tu Vladu đavoliše što prije".

Knežević očekuje da će stvari biti jasnije odmah po proglašenju konačnih rezultata izbora.

Bonus video: