Puste plaže na Morači: Nekada mjesto okupljanja, sada zapostavljene

Umjesto Podgoričana ugođaj na obali Morače pronalaze uglavnom turisti

11302 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Plaža "Galeb" na Morači, Foto: Boris Pejović
Plaža "Galeb" na Morači, Foto: Boris Pejović

U Titogradu ovako. U Podgorici znatno drugačije. Iako za razliku od plaža na primorju, na podgoričkim nema ležaljki za izdavanje, a ulaz je potpuno besplatan, kako izgleda, spas od vrućina građani ne pronalaze u kupanju na Morači.

Umjesto Podgoričana ugođaj na njenoj obali pronalaze uglavnom turisti.

"Došao sam ovdje da igram Evropsko rukometno prvenstvo za mlade. Tu smo već šest dana i kad nismo na treningu ili na utakmici, vrijeme provodimo ovdje, igramo karte, kupamo se i družimo. Veoma je toplo, ali rijeka je tako lijepa, kupanje u njoj je osvježavajuće", rekao je Huan, turista iz Holandije.

I Huan je prethodnih dana primijetio da plaže na Morači pohode uglavnom stranci.

"Pitam se zašto? Čini mi se da je ova rijeka čista, lijepo je, malo niže odavde ima i plažni bar u kojem se može popiti piće. OK, možda malo fali sadržaja, ali ako se društvo okupi kao mi, sadržaj mogu napraviti sami. "

Da sadržaja trenutno nema svjesni su i u Glavnom gradu, odakle poručuju da prepoznaju značaj Morače i potencijal za dalju valorizaciju.

"Nastavak šetališta je jedan od prioriteta u narednom periodu, i trenutno se radi na tome da se riješe imovinsko pravni – odnosi. Kada govorimo o samom koritu rijeke Morače, to je dio, koji je onako jako specifične geografije i Morača kao rijeka koja ima veoma veliku razliku vodostaja u toku godine, što na neki način definiše mogućnost intervenisanja u tom prostoru. Dakle, to sada ne mogu biti tvrde intervencije koje bi nužno i trajno bile na tom području", kazao je Stefan Đukić iz kancelarije Glavnog gradskog arhitekte.

Iz Glavnog grada takođe najavljuju da će kao i prošlog ljeta, ovog i narednog mjeseca biti održane brojne manifestacije na obali Morače a posebno će staviti akcenat na popularizaciju plaža koje su, kako kažu, nezasluženo zapostavljene.

Bonus video: