Neradna nedjelja u sezoni: Stvara probleme turistima, vlasnici malih radnji primorani da odustanu od posla

Turisti kažu da im katanac na brojnim radnjama usred ljeta komplikuje odmor

11979 pregleda 99 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Na zatvorena vrata marketa i ovog ljeta, svake nedjelje, nailaze turisti.

Kolin i Mišel iz Izraela, prvi put su u Budvi i kažu da su iznenađeni što trgovine ne rade nedeljom.

"Nijesmo to znali, baš neobično", rekao je Kolin, a nadovezala se i Mišel: "Sa ekonomskog aspekta ovo je loše, željela sam da odem u šoping i potrošim novac, ali zatvoreno je."

Turisti kažu da im katanac na brojnim radnjama usred ljeta komplikuje odmor.

"Mi smo iz Slovenije, ne radi ni kod nas nedjeljom ne rade trgovine, ali kad si na odmoru onda baš nijesi svjestan da će biti nedjelja, možda te onda iznenadi."

"Iskreno, mislim da to nije dobra ideja, nedjeljom ljeti radnje moraju biti otvorene u ovakvim turističkim mjestima, posebno ukoliko ste turistička zemlja", kaže turista iz Italije.

Turisti nijesu jedini koji se suočavaju sa izazovima neradne nedjelje. Brojni vlasnici malih radnji u Budvi morali su da ugase posao.

"Mi imamo taj podatak, od kad je naša grupacija osnovana , da je broj vrata koji su bili pod okriljem malih prodavnica, da kažem, do 100m kvadratnih, smanjen za preko 32%, to je jedan rapidan opad", kazao je Bojan Vujović iz Grupacije malih preduzetnika.

Brojni su dakle odustali od posla?

"Brojni su odustali jer nijesu mogli da se izbore, nemaju dovoljno prihoda, prometa, da bi mogli da stignu sve obaveze. I posao im ide u bankrot i zatvaraju ljudi."

Vujović primjećuje da su pojedini privatnici dobro iskoristili priliku, te nije rijetkost da se sada uz suvenir prodaju voda, grickalice pa čak i sendvič.

"Pojedini sistemi su ovaj momenat iskoristili više nego sjajno, što pokazuju rezultati prošlogodišnji, a tek ovi kakvi će biti, ali iz te fontane je trebalo prelit još poneko da uzme. Naša inicijativa od prvoga dana je za to da rade mali objekti, kao što je to regulisano u mnogim državama", rekao je Vujović.

A da sezona ne trpjela, i kako bi turisti bili zadovoljni, Vujović napominje da bi trebalo usvojiti predlog Grupacije malih preduzetnika, da mali objekti rade nedjeljom i praznicima, i od 16 do 23h.

Bonus video: