Hot: Moraju se povećati cijene ako mislimo modernizovati "Čistoću"

"Čistoća je uvijek smatrana socijalnom ustanovom, upravljanje otpadom je skup i ozbiljan posao", kazao je v. d. direktor tog gradskog preduzeća

30546 pregleda 166 reakcija 92 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Vršilac dužnosti direktora podgoričke "Čistoće" Denis Hot najavio je povećanje cijena usluga tog gradskog preduzeća od naredne godine.

"Ako mislimo da modernizujemo 'Čistoću', moraju se povećati cijene, u skladu sa zakonom... 'Čistoća' je uvijek smatrana socijalnom ustanovom, upravljanje otpadom je skup i ozbiljan posao", kazao je on u Bojama jutra na TV Vijesti.

Prema izvještaju u poslovanju, kako je naveo, evidentirano je 600.000 eura minusa. "Dug prema Deponiji je 1,2 miliona, prema dobavljačima 400.000 eura, sudski sporovi će sigurno dostići milion eura. Ako sve to uzmete u obzir, normalno je da ćemo povećati cijene da bi 'Čistoća' opstala", istakao je.

Hot je kazao je da je trenutno operativno 10 od 27 kamiona autosmećara, a da očekuju da se ubrzo osposobe još dva vozila.

Istakao je, između ostalog, da u Crnoj Gori ne postoji serviser za vozila koja koristi "Čistoća". "Zašto nisu zapošljavani mehaničari, električari, to je pitanje za prethodnu upravu. Ja ću svakako to da radim i da zapošljavam", dodao je.

Kazao je da su problemi koji se sada potenciraju decenijski i ocijenio da je na sceni politička kampanja protiv nove gradske uprave. "U 'Čistoći' su isti ljudi, nikog nisam doveo sa sobom", rekao je on, dodavši da je "u "Čistoći" sve rađeno da se dođe do ove situacije", pogotovo od izbora u oktobru 2022.

Hot je naveo da su ekipe 'Čistoće' u julu odnijele 10 odsto više otpada nego istog mjeseca prošle godine, a da je u avgustu za 11 dana odnijeto otpada kao u 14 dana avgusta 2022. godine.

Na pitanje da li će biti otkaza, kazao je da je "svima data šansa da pokažu rad":

"Ja sam im dao šansu, rekao sam i da će svi da izađu na teren, obiđu grad, da se napravi fotodokumentacija, promijeni dinamika. Ako ne budu htjeli, nije nikakav problem, odradiće se sistematizacija. U skladu sa zakonom će svima biti isplaćena otpremnina i to je to".

Urednik emisije "Oči Podgorice" na TV Vijesti Predrag Tomović smatra da u glavnom gradu ne postoji veći problem od stanja na terenu kad je u pitanju higijena.

"Čistoća" se mora pomoći nabavkom opreme, obnovom voznog parka i da se upriliči lokacija na kojoj je sjedište preduzeća, rekao je on u "Bojama jutra".

Bonus video: