U Crnoj Gori se toliko umire od karcinoma jer se bolest kasno otkriva, ne ignorisati pozive na skrining

"Naša gostovanja u medijima nisu tako rijetka. Ova tabela koja je tako iznesena je dobila neki odjek koji ja do sada nisam vidjela. Malo sam bila razočarana kao neko ko je u zdravstvenom sistemu 20 godina razmišljanjem građana da je zdravstveni sistem krivac zato što se Crna Gora nalazi na četvrtom mjestu", rekla je Lukovac Janjić

14458 pregleda 243 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

U Crnoj Gori se toliko umire od karcinoma jer se bolest otrkiva u kasnoj fazi. Koliko god da se mi trudimo da se edukujemo i država da nabavi najbolje ljekove, kada se bolest otkrije u kasnoj fazi onda su rezultati vrlo skromni. Mi tim ljudima možemo na određeno vrijeme produžiti život, ali ne i izliječiti ih, rekla je u Bojama jutra onkološkinja dr Nevenka Lukovac Janjić.

Crna Gora našla se na četvrom mjestu na listi država u kojima se najviše umire od kancera.

Lukovac Janjić kaže da na Institutu za onkologiju odavno znaju da su ti podaci takvi.

"Naša gostovanja u medijima nisu tako rijetka. Ova tabela koja je tako iznesena je dobila neki odjek koji ja do sada nisam vidjela. Malo sam bila razočarana kao neko ko je u zdravstvenom sistemu 20 godina razmišljanjem građana da je zdravstveni sistem krivac zato što se Crna Gora nalazi na četvrtom mjestu", rekla je Lukovac Janjić.

Ističe da prvo treba vidjeti šta mi radimo da se ne razbolimo i šta radimo da rano otkrijemo bolest.

"Niko od ljudi nije krenuo od toga, već od toga da mi imamo loše sisteme, doktore, ljekove... Kada se javi neki simptom jako dugo ga zanemarujemo, ne odazivamo se na pozive za skrining. U Crnoj Gori postoji skrining za karcinom dojke, debelog crijeva, grlića materice", navela je ona.

Poručuje da se bolest mora otkriti u ranoj fazi, i da tu zdravstveni sistem može pomoći.

"Ali mi moramo biti savjesni, voditi računa o stilovima života, i tamo gdje nam država daje podršku, tj. poziva nas na skrining i te kako da se odazovemo. Postoji i vakcina protiv karcinoma, manje poznato je da je to vakcina protiv hepatitisa B, HPV vakcina. Vakcinišite svoje djevojčice, jer u devet od 10 slučajeva karcinom grlića izazvan je Humanim papiloma virusom. Odnos prema zdravlju treba da postoji i kada nemamo simptome, neki tumori da ju simptome tek u odmakloj fazi", rekla je Lukovac Janjić.

Bonus video: