Vlada ponovo pokreće akciju "Stop inflaciji"

Iz Ministarstva ekonomije, koje o sastavu antiinflacione korpe pregovara sa trgovačkim lancima, detalje još ne saopštavaju

17359 pregleda 22 reakcija 21 komentar(a)
Foto: TV vijesti
Foto: TV vijesti

Od naredne sedmice u prodavnicama širom Crne Gore ponovo će se na nekim proizvodima vidjeti znak "Stop inflaciji" jer, nakon tromjesečne pauze, kreće nova akcija.

"Nadam se da će da počne u ponedeljak ili početkom naredne sedmice već biti prvi spisak proizvoda, a onda vjerovatno pokušati da se napravi ekstenzija odnosno produži taj broj", rekao je premijer Dritan Abazović.

Šta će se tačno naći u antiinflatornoj korpi, još se ne zna.

Abazović ima konkretniju informaciju.

"Oni su čak spremni da neke marže svedu na nulu. Potrudićemo se da makar u jednom broju namirnica građani dobiju neku povoljnost. To je ideja, vi znate da mi ne možemo pretjerano da utičemo na ono što je privatni biznis".

Iz kompanije Merkator koja gazduje prodavnicama "Idea" i "Franca" potvrdili su Televiziji Vijesti da su raspoloženi za ponovno učešće u ovoj akciji, ali ni oni o detaljima još ne žele.

"Vođeni iskustvom i rezultatima martovske akcije, u ovom trenutku, zajedno sa predlagačima i učesnicima akcije radimo na pripremi sadržaja antiinflatorne korpe, te očekujemo da će se proces završiti u što kraćem mogućem roku. Vjerujemo da će naš doprinos programu i ovoga puta biti značajan, kako zbog širine maloprodajne mreže, tako i naše kontinuirane posvećenosti da svojim potrošačima omogućimo dobru uslugu, kvalitetnu i široku ponudu i pristupačne cijene", nsaopštili su iz Merkatora.

Prije crnogorske, slične akcije u posljednjih mjesec pokrenule su vlade Hrvatske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Makedonska je odlučila da od danas, pored pekarskih, mliječnih i mesnih, snizi marže na voće, povrće, ali i bezalkoholna pića i pivo, pa bi njihova cijena, trebalo da padne i do 30 odsto.

Građani Podgorice imaju takođe predloge koje cijene treba sniziti u prvom redu i koliko sniženje bi im značilo.

Tokom prve runde akcije "Stop inflaciji", koja je trajala od kraja marta do jula, u trgovinskim lancima u Crnoj Gori snižene su cijene 25 proizvoda ograničavanjem trgovačke marže na pet odsto.

Bonus video: