Mandić: Ako Spajić nema snage da pobijedi one koji ga pogrešno savjetuju, najpoštenije je da idemo na nove izbore

Gost emisije Načisto na TV Vijesti bio je predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić

71970 pregleda 114 reakcija 112 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 06.10.2023. 00:15h
Završeno
21:57h

Mandić je u završnoj riječi rekao da bi "volio kada bi mandatrar Spajić imao dovoljno snage da pobijedi sve one oko njega koji ga savjetuju da treba da isteraje na ovom dosadašnjem pogrešnom putu koji je imao i da sve vrati na početak".

"Da u kratkom periodu dogovorimo vladu koju bi činili svi politički subjekti koji su pobijedili 30. avgusta. Ako nema snage za to, pošteno je da idemo na nove izbore i vidimo kakvo je raspoloženje građana", poručio je Mandić.

On je naveo i da od tri tri grane vlasti trenutno imamo Vladu koja iako je u tehničkom vladu ima puni kapacitet.

"Jedinov što ne funkcioniše četiri mjeseca to je parlament. Parlament ima predsjedavajućeg, to je Milan Lekić. Imamo definisanog predsjedavajućeg, da ne mislimo da život počinje od spikera ili predsjednika parlamenta. Imamo predsjedavajućeg možemo da radimo šta hoćemo...", naveo je Lekić

21:50h

Govoreći o popisu, Mandić je rekao da onima koji žele da ga izbjegnu "su slične namjere kao i namjera da se uđe u depo (Višeg suda) i da se odnesu neki podaci".

"Imamo veliku priliku da ispunimo tu zakonsku obavezu, održimo popis koji je slobodan i nema pritiska i nema ničega...", rekao je Mandić.

Dodao je da je cilj da se sazna "koliko imamo stranaca, stanova, podstanara".

"Važno je za buduću politiku da dođemo do onih podataka koji su relevanti da možemo da kažemo kao neka vlada 'mi ćemo da vodimo državu u ovom pravcu'".

21:10h

Mandić je kazao da Božović ne treba da podnese ostavku kao gradonačenik Budve.

"Ono što treba da se uradi u kratkom i razumnom roku je da Milo Božović treba da imenuje potpredsjednika koji će u njegovom odsustvu voditi poslove".

Mandić je kazao da je danas planirao da posjeti Božovića, ali i da nije dobio dozvolu za posjetu.

20:59h

Mandić tvrdi i da je podizanjem optužnice protiv Božovića htjela da se "nanese šteta jednom od najperspektivnijih i najdarovitijih političara u Crnoj Gori".

"Ako ne bude tako, ja ću javno da se izvinim ako se dokaže da je istina ono što zastupa tužilaštvo...".

20:55h

Jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" kazao je da ima "visoko mišljenje o Milu Božoviću".

"Prijatelj sam sa njim i čvrsto vjerujem u sve ono što je rekao Božović. Nemam previsoko mišljenje o institucijama ove zemlje. One su teško kriminalizovane. Iz razgovora sa advokatima koji zastupaju Božovića saznao sam da je ta optužnica koja je podignuta tanja od papira na koji je napisana. Pozivam javnost kada bude potvrđivanje optužnice da čuju šta ima da kaže Božović...", rekao je Mandić.

20:48h

Mandić je kazao i da nikad nije urgirao kod vlasti Srbije da Svetozar Marović dođe u Crnu Goru na odluženje kazne.

"Nisam, jer sam čovjek koji može pažljivo da sagleda stvari. To kroz šta je porodica Marović prošla, mislim da jedino kućni jedinac nije bio u zatvoru. I kada posmatrate to, govorim na slobodi su mnogi koji su i ubijali ljude. Krivična djela koja se stavljaju porodici Marović su koristoljublje, uzimanje novca, osuđen je i treba da odsluži kaznu. Imamo Vladu Crne Gore koja komunicira sa Vladom Srbije i neka to riješe. Da smo mi u vladi mi bi komunicirali sa Vladom Srbije", naveo je Mandić.

Andrija Mandić
foto: Slađan Fatić

Trenutno u komunikaciji sa Vladom Srbije, kako je dodao, mu je prioritet "prava srpskog naroda u Crnoj Gori" i kako da mu se pomogne.

20:44h

Mandić je kazao da ima državljanstvo Srbije.

"Ali to što postoji taj papir da imam državljanstvo Srbije - niti imam državljanstvo Srbije, niti pasoš, nikada nisam glasao na izborima u Srbiji, niti sam iskoristio bilo kakvo pravo ili privilegiju koju daje to državljanstvo. Moralno, imam državljanstvo Srbije. Spajić je uzeo državljanstvo, pasoš, sva dokumenta Srbije i na pitanje da li ima državljanstvo Srbije rekao je da nema... Ali Srbija nije dostavila njegovo državljanstvo, već samo dokument da je upisan u birački spisak", naveo je Mandić.

20:39h

Mandić je kazao da istorijat Demokratskog fronta najbolje govori o njihovom odnosu sa DPS-om.

"Mene godinama predstavljaju da sam najveći neprijatelj Bošnjaka ili Albanaca... Nikad nijedu majku nisam zaplakao niti joj bol nanio. Želim da se borim za prava srpskog naroda u Crnoj Gori. Mislim da to radim na kvalitetan načim i imam godinama podršku srpskog naroda", rekao je Mandić.

On je naveo i da je tadašnjem predsjedničkom kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću tokom njivog TV duela "rekao mnogo više nego Jakov Milatović u njihovom duelu".

20:27h

Mandić je podsjetio da je bivši premijer Zdravko Krivokapić uveo Spajića u politiku.

"On ga je nama predstavio kao jednog mladog čovjeka sa velikom perspektivom...".

20:24h

Komentarišući navode iz današnjeg intervjua Zorana Koraća "Vijestima", Mandić je rekao da ke "vidio neki tekst i bio mi je onako zanimljiv".

"Milo Božović je pozvao mene i Milana Kneževića da upoznamo jednog njegovog prijatelja. Mi nismo znali ko je taj čovjek kom je baš tog dana bio rođendan i sjedjeli smo i razgovarali nekoliko sati na različite teme. Tada sam ga sreo u Beogradu  - pravi komunistički aparatčik...", kazao je Mandić.

20:20h

Mandić je podsjetio da je Spajićeva politička karijera počela u koaliciji "Za budućnost Crne Gore".

20:18h

Mandić je kazao da je imao telefonski razgovor sa Milatovićem koji ga je obavijestio da će im poslati dokument, odnosno Platformu za Crnu Goru u EU.

"Analizirali smo dokument, čekamo da nas pozove predjednik Crne Gore"

20:15h

Mandić je dao i "dobar savjet Spajiću".

"Najbolje je imati dobar osjećaj i pozvati što je moguće veći broj saveznika i zašto bi se ograničavao na 41 poslanika i bio taoc volje bilo kog pojedinca ili bilo koje politčke grupacije. Pozvati pobjednike izbora, autentične predstavnike nacionalnih manjina i biti premijer koji može donositi teške odluke", naveo je Mandić.

20:10h

Mandić je rekao da u istoriji Crne Gore nijedan mandatar za sastav neke vlade "nije imao lakši zadatak" da sastavi vladu od mandatara Milojka Spajića.

Upitan da li obnovljen kontakt sa mandatarom i da li je Crna Gora bliža novoj vladi ili izborima

"Do prije nekoliko sati bili smo informisani da imamo većinu od 41 poslanika koja će podržati vladu. Prije nekoliko sata se obratio i lider Demokratske Crne Gore i saopštio da ne postoji većina. Sada se nalazimo gdje smo se nalazili 11. juna odnosno na početak. Postoji nekoliko pravaca djelovanja - ili će se Spajić vratiti na početak i uraditi ono što treba ili ćemo polako da pravimo politički dogovor o održavanju novih izbora", rekao je Mandić.

Naveo je i da je razumno da Spajić u Vladu pozove i GP URS i Za budućnost Crne Gore.

"Ako pozove URA i formira Vladu, svakako da ćemo nakon formiranja vlade sjesti, razmotriti čitavu situaciju vezano za lokalne samouprave. Nisam neko ko misli da treba žuriti u bilo kojoj odluci", kazao je Mandić.

20:00h

Gost emisije Načisto na TV Vijesti je predsjednikom Nove srpske demokratije i jednan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.

Bonus video: